Sportstape – Sådan bruger du det

 

sportstape

Måske har du set folk i fitnesscenteret, der har tape i forskellige farver på kroppen, eller måske bruger din venner det efter holdtræning. Uanset, hvor du har set eller hørt om sportstape, er din nysgerrighed blevet vækket, og her vil vi give dig en lille guide til, hvordan sportstape bruges, samt hvorfor.

Kinesio- eller sportstape?

I nogle kredse diskuteres det heftigt, om det er sports- eller kinesiotape, der bedst, hvad der er hvad, og hvordan det skal bruges. Forklaringen kommer her:

sportstapeSportstape er en hvid, uelastisk tape, og den bruges typisk i forbindelse med forstuvninger. Formålet med at klistre sportstape på kroppen, hvor den er skadet, er at forhindre yderligere skader. Når det er forstuvninger, er målet således at forhindre flere forstuvninger.

Kinesiotape er derimod en farverig og elastisk tape, og den bruges som regel i forbindelse med muskelsmerter rundt omkring på kroppen. Tapens funktion her er at trække sammen, så ømme, spændte muskler hjælpes til at slappe af. Kinesiotape skal sættes på uden at strække i det, til gengæld skal man spændte musklen eller strække i huden, der hvor tapen skal sættes på.

En anden forskel, man skal huske, er, at kinesiotape ikke kan trækkes over, men skal klippes over med saks. Almindelig, hvid sportstape kan rives over, og man kan tage strimlen af tapen, før den sættes på. Kinesiotape vil krølle sammen, hvis man tager strimlen af inden. Det skal i stedet trækkes af samtidig med at man sætter den på, lidt ad gangen.

Vigtigt at huske før man bruger sportstape

vigtigt at huske foer man bruger sportstapeSom med så meget andet, er det vigtigt at huske, før man bruger sportstape, at man skal have helt styr på, hvad man har gang i, ellers risikerer man at gøre en træls situation værre. Det er kun garvede sportsudøvere, der har erfaring nok til at rette op på forstuvninger og lignende ved selv at lægge tape på. Er du ny i denne sportsverden, bør du gå til din læge, hvis du får en forstuvning.

Der findes tilmed mange billige varianter af sportstape, som ikke er gode for kroppen. Det er vigtigt, at sportstapen, du bruger, er hudvenlig, gerne allergivenlig, og af en tilstrækkelig god kvalitet. For udover at anvendes mod skader som forstuvninger, har sportstape også andre gode anvendeligheder.

Rundt om i landet findes der kurser i anvendelsen af sports- og kinesiotape, som man kan tage, hvis man gerne vil have de gode anvendelser ud af at bruge tape til sin træning. Ellers findes der fine YouTube-videoer til inspiration, hvor man blive guidet i gennem korrekt påsætning af sportstape.

Alternativer til sportstape

Hvis du har set folk i fitness med tape eller forbindinger på, er det ikke sikkert, at det lige præcis var sports- eller kinesiotape. Som alternativ findes også kompressionsstrømper og -bind, som er nemmere at anvende mod muskelsmerter. Kompressionsstrømper er fx et glimrende redskab til at forbedre kredsløbet i sine ben, hvilket øger ens udholdenhed under træning og forbedrer restitutionen mellem træningspas.