Guide: Sådan får du mest ud af træningen

 

saadan faar du mest ud af traeningenTil spørgsmålet ”hvordan træner man rigtigt?” findes der omtrent lige så mange forskellige svar, som der findes fitnessmedlemmer og motionister. I takt med at træning i motions- og fitnesscentre af forskellig slags er blevet mere og mere udbredt og rodfæstet i samfundet, er spørgsmålet også blevet hyppigere stillet. Vi vil her forsøge at give vores bedste råd til, hvordan du får mest ud af træningen.

Styrketræning med den rette vægt

traening med den rette vaegtMan ser mange fyre med vægte, som pumper derud af – men det er en misforstået måde at træne på. Endeløse gentagelser med en for lav vægt ser måske smart ud, men det er bare et tegn på, at man ikke har taget vægt nok på. Det fører ingen resultater med sig, og tiden er dermed spildt.

Hvis man laver mange gentagelser med for lidt vægt, kan man sagtens opleve en fornemmelse af, at det ”syrer” i armene, men det er ikke den følelse, man skal mærke, når man har trænet rigtigt.

Sørg derfor for at få vægt nok på, når du laver øvelser. Du ved, at du har nok vægt på, når du lige akkurat kan gennemføre hvert sæt, så den sidste repetition kræver anstrengelse. Så skal du nok se resultater og opleve, at din styrke øges langsomt fra gang til gang – og det går især hurtigt i starten.

Overtræning

traening med den rette vaegtDin krop har brug for at restituere mellem træning – nogle mener, at det er en myte, men forskning peger stadig på, at det stadig er tilfældet. Ved overtræning bliver kroppen overbelastet, og i stedet for at opbygge muskelvæv, vil den tære på det. Ved restitution genopbygger kroppen muskelvæv, og det er denne proces, der er afgørende for, at der kan ses resultater i spejlet.

Styrketræning 2 til 3 gange om ugen i 45 minutter til 1 time ad gangen giver resultater. Ved for lang tids træning ad gangen, for mange træninger om ugen, nedbryder kroppen muskelvæv frem for at opbygge det. Derfor er det ikke gunstigt at træne for meget, tværtimod.

Brug støttebind og andre hjælpemidler

For at komme i bedre form og blive stærkere, er det nødvendigt at kombinere både styrke- og konditionstræning. Den mest populære form for konditionstræning er motionsløb, som dyrkes af rigtig mange både i fitnesscentreret på løbebåndet, men også på landets veje og motionsstier.

I forbindelse med løbetræning er et godt middel til den seriøse motionist at bruge kompressionsstrømper og bind. Det er strømper, der ligger pres på læggen, hvilket forbedrer kredsløbet og øger cirkulationen. For den seriøse løber, er det et must at løbe med kompressionsstrømper på, da disse maksimerer udbyttet af denne træning.

Spis sundt

spis sundtSelvom vi hører det igen og igen, er der alligevel stadig rigtigt mange, der fortsat misforstår vigtigheden af sund kost. Populært siger man, at et vægttab er 80 % kost og 20 % motion, og der er ingen grund til at vurdere sin egen sundhed meget anderledes, bare fordi man ikke skal tabe sig.

Det kan ikke understreges tydeligt nok, at man er nødt til at spise fornuftigt for at få maksimalt udbytte af sin træning og motion. Hvad der er fornuftigt at spise, kan være meget forskelligt fra person til person, men der er hovedsageligt to veje at gå: Low carb eller low fat, noget som kan justeres på, alt efter hvad man kan få til at fungere.