4 gode kosttilskud til dig som træner meget

 

Mand med traeningsudstyr og kosttilskud

Brugen af kosttilskud er generelt stigende hos både kvinder og mænd, men også i forhold til træning, er der flere og flere der vælger at supplere kosten med kosttilskud for at fremme deres præstation og få mere ud af træningen.

Vil du også gerne have mere ud af din træning, kan det da også godt være en god idé at overveje, om du skal tage kosttilskud, særligt hvis du træner meget. Hård og hyppig træning kræver nemlig, at kroppen får tilført ekstra næringsstoffer. Disse kan du i mange tilfælde få gennem en nøje udvalgt sund og varieret kost, men for dig som styrketræner meget, kan det være en smart løsning at supplere med kosttilskud.

Men hvilke kosttilskud skal du så vælge? Der findes rigtig mange forskellige kosttilskud til træningsfolk på markedet, og det kan derfor være svært at finde rundt i, hvilke der rent faktisk har en effekt og kan hjælpe dig med at skabe de resultater du ønsker.

For at hjælpe dig lidt på vej, giver vi dig derfor herunder en liste over 4 gode kosttilskud, som kan gavne dig, når du dyrker hård træning.

Proteintilskud

Undersøgelser har vist, at hvis man indtager protein enten lige inden eller efter træning, kan det have en gavnlig virkning på muskeltilvæksten og muskelstyrken. Vil du gerne øge din muskelmasse i forbindelse med din træning, kan det således være en god idé at spise mere protein. Her kan du naturligvis vælge at indtage proteinholdige madvarer, men du kan også vælge at tage proteintilskud.

Af proteintilskud findes blandt andet proteinpulver, som er meget populært at tage, hvis man styrketræner eller dyrker en anden form for hård træning. Det skyldes, at hård træning og hård styrketræning skaber et øget behov for protein. Faktisk skal personer der styrketræner have ca. 1,2-1,5 g. protein dagligt.

Derfor er der også mange, som dyrker styrketræning og hård træning, der indtager ekstra meget protein for at give kroppen den mængde protein, som den har behov for. Her kan proteinpulver være en god løsning, da det er nemmere at have med i træningslokalet. Mange typer proteinpulver indeholder desuden kulhydrater, der hjælper med at øge optagelsen af protein. Proteinpulver tages ofte lige efter træningen, hvor kroppen er mere modtagelig overfor næringsstofferne.

Proteintilskud

Kreatintilskud

Kreatin er et stof, som produceres naturligt i kroppen, men som du altså også kan tage som tilskud, hvis du gerne vil fremme din præstationsevne og øge din muskelstyrke. Undersøgelser viser nemlig, at kreatintilskud kan bidrage til en øget præstationsevne i forbindelse med styrketræning.

Derudover kan kreatin være med til at mindske restitutionstiden samt øge muskelstyrken og muskeltilvæksten. Kreatin fungerer desuden som en form for energilager, hvor kroppen kan hente ekstra energi.

Kreatintilskud findes både som kapsler og som pulver. Tager du kreatin som tilskud, er det dog vigtigt at være opmærksom på, at du kan opleve at tage lidt på, når du starter op. Det skyldes, at kreatin binder noget af væsken i kroppen til musklerne. Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at der kan være individuelle forskelle i forhold til virkningen af kreatintilskud, og nogen oplever således ikke nogen effekt ved at tage kreatintilskud.

Koffein

Når man dyrker træning, der kræver stor udholdenhed, kan man have brug for et energiboost. Her kan koffein være en god mulighed, hvis du gerne vil give din krop lidt mere energi. Koffein hjælper med at udsætte trætheden og har en opkvikkende effekt, der kan være gavnlig, hvis man føler sig træt og uoplagt i forbindelse med træningen.

Selvom koffein er svært at overdosere, er koffein således ikke noget du skal tage hele tiden. Det kan dog være en hjælp at indtage koffein på tidspunkter, hvor du har behov for at præstere, men mangler energi og overskud.

Koffein findes naturligvis i kaffe, men kan også tages som koffeintilskud i form af piller, tabletter eller pulver.

Fiskeolie/ omega-3 fedtsyrer

Fiskeolie bliver også kaldt for omega-3 fedtsyrer og stammer fra fisk. Fiskeolie har i modsætning til kreatin og protein ikke nogen direkte effekt, når man dyrker hård træning. Fiskeolie er til gengæld vigtigt for kroppens funktioner og bidrager til en normal hjerte- og hjernefunktion, et normalt blodtryk og et normalt syn. Derudover

Fiskeolie bidrager således til en normal kropsfunktion og en sundere krop og har desuden antiinflammatoriske egenskaber, hvilket er gavnligt når man træner. Fiskeolie kan derfor være rigtig godt at indtage, når man træner, men naturligvis også når man ikke gør.

Fiskeolie findes i fede fisk som sild, makrel, ørred og laks. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser 350 g fisk om ugen. Får du ikke nok med fisk, kan du dog med fordel supplere med fiskeolie som kosttilskud. Hos mærket Solaray finder du kosttilskud med Omega-3 fedtsyrer, der hjælper dig med at få dækket dit behov for fiskeolie.