Søg hjælp med det samme, når du oplever hårtab

 

haartab hjaelp

Lad os lige starte med at sige, at det er helt normalt for mænd at tabe håret. Det gradvise hårtab, der kan komme med alderen, er ikke noget at blive alarmeret over, selvom det for de fleste nok ikke er det fedeste i hele verden.

Netop fordi det for de fleste er ret irriterende at tabe håret, har vi fokus på det i denne artikel.

Der er også tidspunkter, hvor det kan være mere alarmerende end andre, så det er faktisk ikke en dårlig ide at holde lidt øje med sit hår – også selvom man er en af dem, der ikke går så meget op i sit udseende.

Det pludselige hårtab skal man være opmærksom på

Som nævnt i starten er det ikke unormalt, at hårpragten langsomt bliver mindre og mindre fyldig. Det traditionelle forløb er, at man begynder at få højere og højere tindinger, så bliver man mere tyndhåret på issen, og til sidst er der ikke meget hår tilbage.

Nogle gange sker der dog også det, at man pludseligt taber håret i større stil. Måske kan man se på kammen eller hårbørsten, at der er flere hår, end der plejer.

Måske kan man nogle gange pille hele totter ud af hovedet.

Oplever man det, skal man gå til lægen. Lægen vil nok spørge om, hvordan det går, og hvad man har kørende i sit liv, fordi pludseligt hårtab kan være et symptom på stress.

Er ens hår blevet tyndt eller faldet helt ud i pletter, kan det være en sygdom som en infektion, der er på spil. Under alle omstændigheder giver det god mening at søge læge, hvis man oplever et pludseligt hårtab.

2 medicinske behandlinger

haartab hjaelp

Man kan behandle hårtab med medicin på to forskellige måder. Den mest milde er med midlet, der hedder minoxidil, som findes i produkter som Regaine.

Minoxidil-produkter skal smøres i hovedbunden, hvor det stimulerer nogle af de processer, der foregår nede i hovedbunden, og som er gode for håret.

I grove træk vokser håret nemlig i tre faser – en fase hvor håret vokser, en fase hvor hårroden begynder at slippe håret, og en fase hvor håret er inaktivt og venter på at falde ud. De hedder den anagene, den catagene og den telogene fase.

Den anden type behandling hedder finasterid, og den skal ligesom Regaine og de andre minoxidil-produkter smøres i hovedbunden. Finasterid virker ved at hæmme et enzym, som er kædet sammen med det genetiske hårtab hos mænd.

Det er en mere voldsom behandling, som kan indebære flere bivirkninger end minoxidil, som blandt andet kan tælle psykiske problemer samt rejsningsproblemer og manglende sexlyst.

Kirurgisk behandling – hårtransplantation

Der er også mulighed for at forsøge sig med hårtransplantation, hvis man ikke ønsker de to ovenstående muligheder, eller man ikke har mulighed for at benytte sig af dem.

Dog siger det sig selv, at hver gang man laver indgreb i kroppen, kan det være konsekvenser, og det er ikke for alle, at man skal have gang i en transplantation.

Man skal også huske, at man ikke er garanteret et godt resultat med en hårtransplantation for at bekæmpe det aldersbetingede hårtab. Faktisk er det sjældent, at en hårtransplantation kan give et resultat, man som patient er vild med.