Husk en god restitution efter træning

 

Maend-traener-i-fitness-center

Du har garanteret hørt før, at det er vigtigt, at kroppen får lov til at hvile, efter du har trænet. En god restitution er da også afgørende imellem dine træningssessions, uanset hvilken form for træning du laver. Når du træner, nedbryder og ødelægger du dine muskler. Derfor er det vigtigt at restituere efterfølgende. Når du restituerer, får kroppen nemlig den hvile, som er nødvendig for at genopbygge kroppen igen.

Ved at sørge for at restituere og lade kroppen få hvile, gør du derfor også kroppen stærkere og undgår samtidig at få mere alvorlige træningsskader. Bliv klogere på, hvorfor restitution efter træning er så vigtigt, og hvordan du restituerer kroppen herunder.

Derfor er det vigtigt med restitution

Træning er med til at gøre dig stærkere og hjælper dig med at komme i bedre form. Når du træner, presser du kroppen for at gøre dine muskler stærkere, hvilket slider på kroppen. Derfor er det nødvendigt at restituere.

Restitution er en form for heling, der er nødvendig for at kroppen kan komme ovenpå igen, efter du har trænet. Særligt efter en hård træning, hvor du har presset kroppen til at præstere, er det vigtigt at huske at restituere efterfølgende, så kroppen kan helbrede og genopbygge kroppen efter de bittesmå skader, der er opstået som følge af træningen.

Hvis ikke du sørger for at give kroppen tilstrækkeligt med hvile, kan du dermed også risikere, at du får træningsskader, eller at du ikke opnår de resultater, som du stræber efter gennem din træning. Sørg derfor for at restituere efter hver træning.

Hvor længe du skal restituere efter et træningspas afhænger både af længden og intensiteten af din træning, og dermed hvor meget du har presset kroppen. Typisk vil hård styrketræning og intervaltræning kræve længere restitution end en løbetur ved lav intensitet.

Her vil man typisk sige, at træning ved meget høj og maksimal intensitet vil kræve en restitution på omkring 3-5 dage, men du kan godt være frisk nok efter en dag til halvanden. Træning ved moderat til høj intensitet kræver en restitution på 1-3 dage, men du kan være frisk efter ca. en halv til en hel dag.

Ved træning ved lav intensitet bør du restituere i en halv til halvanden dag, men du kan måske allerede være frisk efter et par timer. Restitutionen vil desuden også gå hurtigere, hvis du er vant til at træne, i modsætning til hvis du lige er startet med at træne.

Sådan restituerer du kroppen efter træning

Hvordan du skal restituere efter en træning, afhænger naturligvis af om du har trænet ved lav eller høj intensitet. Restitutionen efter træning kan derfor også opdeles i flere forskellige faser.

Restitution lige efter træning

Mand-drikker-vand

Lige efter dit træningspas er det vigtigt, at du får masser af vand, der kan kompensere for al den væske du har svedt ud. Her kan det desuden være en god idé at indtage væskeerstatning, der kan være med til at tilføre salt til kroppen, og som samtidig forbedrer optagelsen af væske i kroppen. På et online apotek finder du væskeerstatninger, der er særligt velegnet til indtagelse i forbindelse med træning.

Lige efter din træning er det desuden vigtigt at få kroppen til at slappe af og komme ned i gear igen. Det kan du blandt andet gøre ved at lave forskellige afspændingsøvelser, der kan hjælpe med at afspænde kroppen.

Efter et par timer kan du spise et måltid med kulhydrater som for eksempel ris, pasta eller havregryn. Det kan også være en banan eller andre typer kulhydrater. Kulhydraterne hjælper med at tilføre mere energi til kroppen og giver dig samtidig en god mæthedsfølelse.

Har du lavet løbetræning eller en anden type træning, hvor du har brugt benene meget, kan det desuden være en god idé at give benene lidt massage. Brug eventuelt en creme eller olie til at massere med. På et online apotek kan du finde en muskelbalsam fra Nardos, der er velegnet til overbelastede muskler, og som hjælper med at øge blodgennemstrømningen.

Restitution aften og natten efter en træning

Om aftenen efter din træning er det en god idé at indtage et proteinholdigt måltid, da proteiner hjælper med at genopbygge kroppen og bidrager til restitution af kroppen.

Sørg desuden for at få en god og lang nattesøvn. Under søvnen begynder kroppen at restituere og genopbygge sig selv, og det er derfor vigtigt, at du giver din krop optimal hvile gennem en dyb søvn. Her er det en god idé at undgå for mange påvirkninger i løbet af aftenen, så du kan gå i seng med et roligt sind.

Restitution de efterfølgende dage

Dagen efter din træning er det vigtigt, at du også her sørger for at give din krop og muskler hvile – især hvis du har trænet ved høj intensitet. Sørg for at slappe af og lad kroppen genopbygge sig selv uden at du presser den for meget med mere træning.

I de efterfølgende dage kan du begynde at træne igen ved lav intensitet, hvor du kommer lidt op i gear igen og får gang i musklerne uden at træningen bliver for hård. Hvis du vil undgå træningsskader er det vigtigt, at du tager det stille og roligt med træningen, indtil din krop er helt restitueret.