Dansk design
– kender du historien om Verner Panton?

 

I kategorien ”klassisk, dansk design” ligger Verner Panton og hans design solidt placeret blandt de største, mest indflydelsesrige danske arkitekter – sammen med designere som Arne Jacobsen og Poul Henningsen. Men selvom vi alle sammen har set og kender Panton-klassikere som ”Globelampen”, er det ikke nødvendigvis sådan, at man kan fortælle hverken stort eller småt om manden bag. Vi giver hermed noget af historien om Verner Panton.

Designer in spe

Født i Gamtofte på Fyn d. 26. februar 1926 – der er ikke noget ved Verner Pantons start på livet, der afslørede, at han skulle blive en af de mest betydningsfulde danske designere i moderne tid. Men ikke desto mindre var det sådan det gik til – og Panton blev ikke bare dansk designer. I sine unge år var han også medlem af en dansk modstandsgruppe under 2. Verdenskrig.

Efterfølgende blev han uddannet på Odense Tekniske Skole (1944-1947) og Kunstakademiets Arkitektskole (1947-1951). Fra 1950-1952 var han protege hos arkitekten Arne Jacobsen, en betydningsfuld læremester. Dernæst drog han på studierejser i forskellige europæiske lande fra 1952-1955.

I 1955 åbnede Verner Panton sin egen tegnestue, hvorfra han designede nogle af sine mange kendte værker. Det var hovedsagligt i kategorierne møbler, belysning og rumdesign, at Verner Panton bevægede sig.

I 1950 blev han desuden gift med Tove Kemp, som var designer Poul Henningsens steddatter. Ægteskabet var dog kort.

Verner Pantons møbelklassikere

Når man kigger Verner Pantons forskellige designermøbler- og lamper i gennem er det tydeligt at se, hvor betaget han var af stærke farver. Samtidig er man heller ikke i tvivl om, at han var glad for at arbejde med plastik, stål og glasfiber.

En af Verner Pantons mest kendte stole, S-stolen, designede han allerede i 1956, altså året efter han oprettede sin egen tegnestue. Den er blevet designet i to modeller – 275 og 276. Den er et klassisk eksempel på Pantons forkærlighed for spændende arkitektur. Stolen blev fremstillet af 14 lag krydsfiner, der blev støbt ind til den specielle form.

Derfra er det blevet til mange ”formede” stole, der i stil med den første S-stol fra 1956 er designet til at skulle støbes ud i ét: Fx Pantonstolen, kræmmerhusstolen og Vilbertstolen– og mange flere.

Klassiske Verner Panton-lamper

Den mest kendte Verner Panton-lampe er nok Verner Panton Globen (1969). Det er en meget anderledes og karakteristisk udseende lampe, der er bygget op på fascinerende vis. Selve skærmen er en kugle af akrylglas, og inden i sidder 5 reflektorer af metal, der er lakeret i farverne rød, hvid og blå. Den fås også uden farverne.

En anden meget kendt Verner Panton-model er hans Topan fra 1959. Denne model adskiller sig betragteligt fra Globen ved at være totalt spartansk i sit design. Den er produceret i, afhængig af model, poleret eller lakeret aluminium. Den er designet til at skulle hænges meget lavt, fordi den med sin åbning i bunden ikke skærmer af for lyset, hvorfor den kan virke meget kraftig.

Det nye danske designfirma, &Tradition, har i samarbejde med nuværende Verner Panton-designere relanceret både Topan-lampen og Verner Panton-klassikeren VP FlowerPot. Det er gjort i respekt for det oprindelige design, men med nye farver, der har bragt lamperne fra 1959 og 1971 frem til nutiden.

Andet fra Verner Panton

Udover at have designet flere store møbel- og lampeklassikere, har Verner Panton også designet tekstiler, lysestager og brugskunst. I dag sælges hans originale lamper for mange tusinde kroner på auktion, mens de relancerede modeller af hans stole og lamper sælges til høje priser også.