Guide til huskøb – få en boligadvokat med
Uanset om du står over for at købe dit første hus, eller om du har prøvet det før, så er huskøb en handel, der er behæftet med store økonomiske risici – hvis man ikke gør det ordentligt. Der er som regel tale om en transaktion på mere end en million kroner, så man har ikke lyst til at noget går galt. Her får du en grundlæggende guide til at købe hus – med de ting, du skal huske, før du skriver under på en købsaftale.
Forberedelse, forberedelse, forberedelse
Som med så meget andet, er forberedelse en vigtig nøgle til succes. Forberedelsen at købe hus består i flere dele: Undersøg markedet, læg et budget, bliv forhåndsgodkendt i banken, få en boligadvokat.
Ta’ ud og kig på huse
Den sjove del ved at købe hus er helt klart at undersøge markedet. At tage ud og kigge på huse. Det er her, der er plads til at drømme og forestille sig fremtiden. Men det kan kun vare så længe – for man skal huske at slå koldt vand i blodet, før man tager nogen beslutninger.
Når dette punkt lægger først i guiden, er det fordi, vi ved, at når først behovet for at købe hus er opstået, begynder de fleste mennesker med at vurdere sine muligheder på markedet. Men for nogle mennesker opstår ivrigheden alt for hurtigt, og beslutninger bliver taget, før de er gennemtænkt.
Det er dog en god ting at have udset sig nogle gode kandidater, inden man sætter sig ned og kigger på de tørre tal. Det giver nemlig anledning til at overveje, hvilke krav, man har til sit nye hus – størrelse, antal værelser, badeværelser, køkken og have – og sidst, men ikke mindst, beliggenhed.
Husk at undersøge den kommune, du overvejer at flytte til – ting som institutioner i området, ventetider og skoler er særdeles relevante for børnefamilier at have kigget nærmere på.
Læg et budget
Den tørre og kedelige del er at lægge et budget. Det er sjældent nogen stor fornøjelse at gennemgå sin økonomi. Mange har da også dårlige erfaringer med matematik og tal – hvis du er en af dem, der aldrig har været vild med hovedregning, så er der ikke andet for, end at få et møde med sin rådgiver i banken.
Din bankrådgiver ved nemlig rigtig meget om din økonomi – og han er uddannet til at kunne lægge et godt budget for dig. Så det skal du udnytte. For selv om du mener, at du har en god fornemmelse for økonomi, er det ikke sikkert, at du får alle detaljerne med. Desuden har banken nogle retningslinjer for, hvor stort et rådighedsbeløb, du skal have for at kunne købe hus.
Du kan på forhånd forsøge at få et overblik over din økonomi ved at bruge vores guide til at lave regnskab med Excel.** LINK HER.
Bliv forhåndsgodkendt til huslånet
Når du har været i banken og fået lagt et realistisk budget, kan du søge om at blive forhåndsgodkendt til et boliglån. Det betyder, at du får et stykke papir med bankens underskrift på, at du ud fra de nuværende forudsætninger, kan låne et bestemt beløb til huskøb i banken.
Dette stykke papir kan du også have med dig, når du begynder at gennemgå markedet for huse – der har du den øvre grænse for, hvad du har råd til at købe hus for. Du kan således enten selv eller sammen med en ejendomsmægler finde de huse, der falder inden for rammerne i dit budget.
Få en uvildig boligadvokat
En uvildig boligadvokat kan gøre flere ting for dig. For det første skal du sikre dig, at ejendomsmægler skriver et advokatforbehold ind i en eventuel købsaftale, før du underskriver den. Det sikrer dig, at købsaftalen ikke er gældende, før din advokat har godkendt den. Advokaten sikrer sig, at nogle kritiske forhold er i orden, før aftalen godkendes.
Og inden du overhovedet kommer så langt, kan du bruge din boligadvokat til at få gennemgået husets skøde, bankens finansieringspapirer og en eventuel købsaftale. Advokaten vil også undersøge husets salgsmateriale, så eventuelle problematikker bliver afdækket inden noget køb finder sted.
Det gode ved at have en uvildig boligadvokat med på sidelinjen, når du vil købe hus, er, at du er sikker på, at din advokat ikke har nogen særlig interesse i, at du køber et hus frem for et andet.