Guide: Godt at vide før du køber brugt bil

 

koeb-af-brugt-bil-topDer er en helt særlig fornemmelse omkring en nykøbt bil, og det er uden tvivl idealet at købe en bil fra ny, idet man får medbestemmelse på det ekstraudstyr, der kommer i bilen, samt bilens farve.

Men når det er sagt, så er en fabriksny bil sjældent det økonomiske valg – der er nemlig rigtig mange penge at spare, når man vælger at købe brugt. For mange er det da også en den eneste mulighed af hensyn til familiens økonomi. Her får du vores guide til det gode brugtbilkøb.

Undersøg dit behov

Når de første tanker om bilkøb begynder at dukke op i dit hoved, er det sandsynligvis fordi, der er opstået et behov. Enten har du ikke før haft bil, og det er nu behovet for bedre transportmuligheder, der har meldt sig, eller også er din nuværende bil for gammel, dyr eller lille.

undersoeg dit behovAfhængigt af årsagen til dit behov for at købe bil, er der forskellige tanker, du skal gøre dig. Hvis du skal skifte bil, har du prøvet det hele før, og derfor har du nok også en god idé om, hvad du har brug nu. Er du helt ny i bilverdenen, er denne guide ekstra vigtig for dig.

Start med at finde ud af, hvor stor din bil skal være. Er du alene eller i et forhold uden børn eller udsigt til børn de næste år, så kan en af de mange populære minibiler være det rette valg for dig. Men har du børn eller barn på vej, er en minibil sjældent nok til familiens behov. Tænk på, at der skal kunne være en barnevogn bagi og rigeligt pakkenelliker, når I skal på farten.

TIP: En god hatchback kan have lige så god eller bedre plads i bagagerummet, som en mindre stationcar.

Læg et budget

laeg et budgetDet er generelt en rigtig god idé at have et godt budget. Selvom det for nogle kan være dødens pølse at holde styr på økonomien, så er det nøglen til god økonomi at lægge budget. Undersøg, hvor mange penge du har udbetalt hver måned, og glem ikke børnepenge og andre ting, der ikke indgår i din månedsløn.

Gå i gennem din netbank og find alle gamle regninger. På den måde kan du se, hvornår hvilke regninger bliver trukket, og hvor meget de cirka er på. Sæt det hele i et excelark for et helt år ad gangen, og læg elregning, forsikringer, telefonregninger mm. ind i et månedsopdelt skema. På den måde får du et overblik over, hvor mange penge, du reelt har tilbage måned for måned, og det bliver nemmere at se, om der er måneder, hvor økonomien er strammere end ellers.

Ved at kende din egen økonomi ud og ind, kan du bedre få et overblik over, hvor mange penge, der er til forsikring, billån, brændstofforbrug og uforudsete udgifter til bilen. Selvom man køber en nyere bil, hvor der ikke er udsigt til mange reparationer, løber udgifter til forlygter, vinduesviskere, sprinklervæske og bilvask også op i længden.

Når du har fundet ud af, hvor meget du har at bruge hver måned, kan du gå i banken for at aftale et billån, der passer i størrelsesordenen til, hvad du har råd til at betale af.

Det er ikke kun prisen der tæller

taenk over prisen paa forsikringDu kan begynde at kigge på biler, når du ved, hvor mange penge, du kan tillade dig at købe bil for, ud fra de rammer, som dit budget danner. Men selvom du har 50 eller 150.000 kr. at købe brugt bil for, er det ikke alle biler, der er et lige økonomisk køb. En brugt bil til 50.000 kr. er ikke det samme som en anden til samme pris.

Der er nemlig kæmpe stor forskel på, hvad forskellige biler koster at forsikre – og at reparere! Brug forskellige forsikringsinstitutter til at beregne, hvad forsikringen på forskellige bilmodeller koster, når du har udset dig nogle forskellige at vælge i mellem. Afhængigt af, hvordan dit budget ser ud, kan en forsikring på en bestemt model godt overstige dit råderum.

Dertil kommer, at forskellige modeller ligger i meget forskellige prislejer, når de skal repareres. En populær minibil er ofte billigere at reparere, da der er mange reservedele at finde til den. En Alfa Romeo til 100.000 er langt sværere at finde reservedele til end en Ford Focus. Det er altså også værd at have med i overvejelserne, og her er det godt at kende en mekaniker eller bilnørd, som kan give dig et praj på dette område.