3 ting du skal bruge en advokat til
Der findes to typer mennesker: Dem, der siger ”… Min advokat sagde, at…”, og dem, der så tænker ”din advokat? Har du en advokat? Skal man have det?”. Hvis du hører til blandt de sidste, som formentligt udgør den største halvdel, så har vi samlet en lille oversigt over tre sager, hvor det er godt at kende sin advokat. Det er nemlig træls først at stifte bekendtskab med en advokat, når man har brug for ham.
Huskøb
Vi har tidligere skrevet en artikel om huskøbets faser, og hvorfor det er en god idé at have en boligadvokat tilknyttet – den du læse eller genlæse her. Når du skal til at foretage en transaktion på en halv, hel eller måske flere millioner, er det rart at være sikker i sin sag. For selvom man har en god kemi med sælger, kan han godt afsløre sit grimme ansigt i sidste øjeblik – eller måske først når underskriften er sat.
Beslutningen om at det er ved at være tid til at købe hus kan godt være længe undervejs – men tankerne og drømmene om boligen starter ofte lang tid i forvejen. Derfor er det også naturligt at have bidt mærke i de mange skrækhistorier om mislykkede bolighandler. Og det er ikke dumt at lade sig mærke lidt af dem, for det er godt at varsom, når en bolighandel skal foretages.
Når du vil til at købe hus, er det derfor rart at kende en god advokat, der kan agere boligadvokat, på forhånd – så har du et forkendskab til ham og derfor måske også større tillid. Og tilliden er rar at have, når der er så meget på spil, som der typisk er i en bolighandel.
Skilsmisse
I kontrast til det, ofte lykkelige, huskøb, står skilsmisse. Det er ikke sjovt at forestille sig, at drømmen om kernefamilie kan gå i vasken – men realiteten er, at rigtig mange par i dag bliver skilt – og rigtig mange bliver i første omgang slet ikke gift, selvom der er børn involveret.
I begge tilfælde – når gifte bliver skilt og forældre går fra hinanden – kan en advokat blive en nødvendig instans at inddrage. For fanerne kan nemt komme til at gå højt, når kærligheden er gået i stykker, og der affekter involveret. Børn gør sjældent sagen nemmere, selvom forældre gerne skal gøre processen så rar og ikke traumatiserende som muligt.
Hvis ulykken rammer, og ægte- eller forældreskabet ikke længere fungerer, er det derfor rart at kende en god advokat, som man har tillid til. Det er en ømtålelig sag at blive skilt, og inden man tager ufine metoder i brug, er det en god idé at finde en advokat til at rådgive og mægle i gennem konflikten.
Dødsfald og arveret
I den endnu mere grumme ende har vi dødsfald, som er et fuldstændig utænkeligt scenarie at stå i. De færreste af os er gode til at planlægge og tænke frem til den dag, hvor vi skal herfra. Og det betyder, at man ofte ender i en ubehagelig situation, hvor der opstår tekniske og lovmæssige forhindringer i forbindelse med ting som bodeling.
Er man ikke gift, har man ”uægte” børn eller lignende, kan en i forvejen ubærlig tid bliver yderligere forværret af teknikaliteter omkring arv, fast ejendom og forældrerettigheder. For at gøre sin egen eventuelle bortgang nemmere for sine efterladte, er det derfor en god idé at have udført et testamente og papirer på sin situation – det gælder for ugifte par med børn eller i fast ejendom, hvor lovgivningen ikke skelner til den respektive situation.
En advokat kan hjælpe med at bringe orden i alle de forhold, hvor særlige forholdsregler skal tages, fordi lovgivningen ikke passer til jeres families specifikke sammensætning og måde at leve på. I det utænkelige tilfælde at enten du eller din partner dør ”før tid”, vil det være en kæmpe hjælp for de efterladte, at der er papirer på jeres forhold og ejendom.