EL og VVS – Ved du hvad du selv må installere?

 

el og vvs installationDer kan være mange penge at spare, hvis man selv kan finde ud af at installere diverse El- og VVS-artikler i hjemmet – professionelle håndværkere tager en høj timepris, og selvom der er et håndværkerfradrag, der kan svare lidt for prisen, er der alligevel penge at hente, hvis man kan gøre det selv.

Det er dog ikke alt, man selv må lave i huset. Af hensyn til folkets sikkerhed, har man vedtaget nogle love og regler, som sætter grænser for, hvad man selv må fikse i hjemmet. Vi gennemgår her, nogle af de EL- og VVS-relaterede emner, hvor det er godt at være opmærksom på lovgivningen.

smaa el installationerSmå el-installationer

Der er en række simple el-installationer, som du som privatperson gerne selv må udføre. Det drejer sig bl.a. om afbrydere, kabler og stikpropper.

Afbrydere og stikkontakter

Det sker af og til, at det bliver nødvendigt at udskifte en ældre afbryder til en ny. Det kan være, at huset er blevet gennemrenoveret, og alle afbrydere og stikkontakter skal udskiftes for at være pæne og i stil med det nye hus.

Hvis en afbrydere sidder i en eksisterende installation, må man som privatperson gerne selv skifte den.

Kabler og lamper

Når du skal hænge en ny lampe op, kræver det som regel bare, at du trækker en lampeledning fra det nærmeste lampeudtag – og nye boliger har ofte nemme lampeudtag på strategiske placeringer på loftet, så det er ligetil at sætte en lampe op.

Installationen af en ny lampe, må du derfor godt selv foretage, hvis der er et eksisterende udtag, der hvor lampen skal hænges op.

Udskiftning af stikpropper.

Det er faktisk uhyre simpelt at udskifte en stikprop på en ledning – og forlængerledninger er et must-have i huset. Man kan købe mange forskellige løse ledninger i landets byggemarkeder – og selv klippe dem til i passende længder. Hvis man ikke har ti tommelfingre, kan man sagtens selv sætte strikprop og stikdåse på et stykke ledning i passende længde.

Og heldigvis er det også helt lovligt at gøre dette selv – det er et sted, hvor man kan spare mange penge, da diverse forlængerledninger med stikdåser ofte er hundedyre i butikkerne, sammenlignet med prisen på at lave dem selv.

Større el-installationer

De små, simple el-installationer nævnt ovenfor, kommer det nok ikke bag på nogen, at man gerne må udføre selv. Men der findes også nogle større el-installationer, som man som privatperson godt selv må udføre – hvis man tør. Det er ærgerligt at lave noget, der ikke bliver godt, i stedet for at bruge en professionel, der hvor man er tvivl.

Gulvvarme

Ja – du læste rigtigt. Du må gerne selv installere gulvvarme i dit hus. Det gælder dog kun for vandbaseret gulvvarme, mens el-gulvvarme kræver en autoriseret el-installatør. Når det så er sagt, er det selvfølgelig godt at overveje, om man virkelig kan finde ud af det selv.

Er man håndværker med flair for den slags, er det måske ingen sag – men rækker ens håndværksmæssige kunnen til at hænge hylder og lamper op, så bør man selv sagt overveje at benytte en professionel installatør uanset hvad. Der er dog ingen lovmæssige forhindringer, når der er tale om vandbaseret gulvvarme.

Diverse hårde hvidevarer

Du har måske hørt, at man skal bruge professionelle til at installere den nye vaskemaskine eller tørretumbler. Men det afhænger faktisk af, om de nye hårde hvidevarer er med almindelig stikprop. Er de det, er det helt lovligt og uden problemer selv at foretage installationen.

Det gælder ting som emhætte, komfur, køleskab, vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine. Reglen er, at hvis man kan installere sine nye hårde hvidevarer uden brug af værktøj, og de har stikprop, så må man godt installere dem selv.

VVS-arbejde

vvs installationer
De fleste VVS-opgaver kræver en professionel VVS-fagmand – men der er også nogle af de lidt mere komplicerede opgaver, som man gerne selv må udføre, hvis man har de fornødne kompetencer.

Blandingsbatterier og bruser

Både i forhold til bruser og vandhane gælder det, at man gerne selv må forestå udskiftningen af blandingsbatteriet – for brusere gælder dog, at der skal være en stophane. Det er vigtigt at understrege, at det gælder udskiftning og ikke ny-installation af vandhane og bruser.

Vi anbefaler også, at hvis man er i tvivl, så bør man gøre brug af en professionel VVS-arbejder. Det er træls at skulle i bad næste morgen, hvis blandingsbatteriet ikke virker, eller hvis vandet står ud til alle sider.

Desuden er det vigtigt at understrege, at alle regler og lovgivninger kan undersøges nærmere på sikkerhedsstyrelsens egen hjemmeside, før man går i gang med noget nyt.