Varmepumper – en kedelig klods eller en spændende gadget?

 

en kedelig klods eller spaendende gadgetMed mindre man er elektriker, maskinmester eller særligt interesseret i maskiner, er varmepumper måske ikke det mest interessante at snakke om – og når først snakken går på luft-luft, vand-luft eller omvendt, kan det godt ske, at de grå hår begynder at melde sig. Men faktisk kan man godt betragte varmepumper som lidt af en gadget.

Hvad er en varmepumpe?

Du ved måske godt, at en varmepumpe kan varme huse op – men hvordan fungerer den, og hvad er forskellen på vand-vand, luft-vand og luft-luft varmepumper?

Luft-luft varmepumper er tidligere blevet kaldt klimaanlæg. De anvendes ofte i sommerhuse, men findes også i mindre hjem. De kommer i to dele, en ydre og en indre kasse. Den ydre kasse trækker luften udefra ind og varmer den op, og kassen indenfor blæser varm luft ud i rummet. Det lyder måske som noget af et monstrum at montere indendørs, men faktisk er moderne luft-luft varmepumper efterhånden så pæne og elegante, at det ikke skæmmer at have dem til at hænge, fx i stuen.

Varmepumper bruger elektricitet til at fungere, men det er ikke så dyrt, som det lyder. Den energi, der strømmer ind i varmepumpen, bliver op mod femdoblet på den anden side. Der kommer altså varme ud, der svarer til fem gange den energi, der er blevet forbrugt i maskinen – varmepumper er altså særdeles energieffektive, hvilket gør dem til en grøn opvarmningsmetode. Forholdet mellem optaget og afgivet energi kaldes for varmepumpens COP-faktor, og den er altid angivet ved den enkelte model.

Sådan virker en luft-luft varmepumpe

luft til luft pumpeVarmepumpen udvinder varmen fra luften udendørs. Nogle luft-luft varmepumper, afhængigt af mærke og model, kan udvinde energi fra luften, selvom der er ned til -25 grader udenfor. Det lyder mystisk, og det er da også en meget teknisk proces, der sker inden i selve varmepumpen.

Inden i varmepumpen sidder der fire forskellige dele: en fordamper, der optager varmen, en kondensator, der afgiver varmen, en kompressor, der hæver temperaturen og en termoventil, der regulerer mængden af kølemiddel i pumpen.

Det er kølemidlet, der gør, at kolde luft udefra kan varmes op til hustemperatur. Kølemidlet fordamper nemlig ved ret lave temperaturer (hvor fx vand fordamper ved 100 grader). Denne proces sker i fordamperen, hvor luften udefra bliver trukket ind og får kølemidlet til at koge og fordampe.

Dampen fra kølemidlet bliver presset i gennem kompressoren, trykket stiger, hvilket får temperaturen til at stige. Det sker fordi trykforskellen tillader det. Den varme damp bliver ført videre ind i kondensatoren, hvor kølemidlet afgiver sin varme til luften, der cirkulerer fra huset og tilbage igen. Det får kølemidlet til at kondensere, fordi den bliver afkølet.

Det igen kolde kølemiddel løber tilbage til fordamperen, gennem termoventilen, der regulerer mængden af kølemiddel i forhold til den ønskede rumtemperatur.

Smart betjening fra Samsung

kan styres fra en smartphoneSamsungs har luft-luft varmepumper i en ”smart”-serie, og de kan selvfølgelig styres ved hjælp af en app på telefonen. Så hvis du i forvejen er lidt af en gadget-freak, der nyder at have Samsung-udstyr i hele huset, kan en Samsung varmepumpe fungere som en naturlig udvidelse af familien, der tilmed er grøn.

Fra din smartphone kan du altså betjene varmepumpen og bestemme, hvilken temperatur, du vil have i rummet, samt med hvilken hastighed og fra hvilken vinkel, luften skal blæses ud i rummet.

En Smart Comfort varmepumpe fra Samsung er tilmed blandt de mest lydløse i kategorien – helt ned til 17 dB, afhængigt af hvilken hastighedsindstilling den står på. Når mennesker taler ganske normalt til hinanden, larmer de ikke med mere end 50-70 dB. Det betyder altså, at 17 dB næsten er svært at høre – grænsen for det menneskelige øre ligger tilmed på omkring 10 decibel.