Ønsker du større muskler? Så husk proteinen

 

Der er mange sundhedsfordele i at træne et par gange om ugen, eller i det hele taget at komme ud og få lidt motion. Det er nemlig rigtig sundt og godt at træne. Bruger du mange timer på styrketræning, ved du sikkert også, at din kost er vigtig, hvis ellers du vil have maksimalt udbytte af din træning.

Desværre oplever mange, at træningen ikke giver den ønskede effekt. Er det tilfældet for dig, kan du tage et nærmere kig på, om du får nok protein.

Hvad gør proteiner for din krop?

Proteiner er vigtige byggesten for din krop, og består af flere forskellige aminosyrer, som tilsammen danner protein. Proteinerne er med til at give din krop den energi den har brug for, samtidig med at de er med til at opbygge celler, væv og hormoner. Kroppen kan ikke selv danne alle disse aminosyrer, og derfor skal proteinet tilføres gennem maden.

De fødevarer som indeholder den største mængde af protein pr. 100 g., er bl.a. kylling, tun, laks, æg, roastbeef, rejer og mejeriprodukter. Der findes derudover også nogle ikke-animalske fødevarer, som er rige på protein, som eks. bønner og linser.

Proteiner er især vigtige at få nok af, når du træner. Det er nemlig dem der gør, at dine muskler kan blive større. Og det er vel hele formålet med træningen, ikke? Hvis du ikke får nok protein i din kost, enten gennem mad eller proteintilskud, vil du ikke opnå den ønskede effekt.

Proteinpulver og proteintilskud

Proteinpulver er et kosttilskud, og er derfor et supplement til din kost. Der findes et hav af forskellige varianter, hvoraf det mest kendte proteinpulver er lavet på valle, også kaldet whey protein. Valleproteinpulver er lavet af komælk og betragtes som det bedste inden for proteinpulver. Der findes dog også veganske udgaver af proteinpulver, lavet på soya- eller risprotein.

Proteinpulver fås i flere smagsvarianter, og på apoteket online finder du pulver med både kakao, jordbær eller naturel smag. Du finder også energibarer og andre lign. produkter til din træning.

3 gode grunde til at indtage proteinpulver

Det er vigtigt at understrege, at det ikke er nødvendigt at indtage proteinpulver. Hvis du har sammensat en ordentlig kostplan, hvor du får nok protein, bør dette være tilstrækkeligt. Der kan dog være flere fordele i at supplere sin kost med et proteintilskud, og dem kan du læse her.

Det er nemt og belejligt

For at du kan få den optimale effekt af din træning, er det vigtigt, at du indtager nok protein i løbet af hele dagen. Opbygning af muskler er en længere proces, og du skal derfor have fokus på at få nok protein hele tiden.

Der har været flere diskussioner om, hvorvidt proteinpulveret skulle indtages kort tid efter træningen, eller om dette ikke havde en gavnlig effekt. Studier har dog vist, at kroppen har stor gavn af at indtage proteiner lige efter eller før træning. Efter træning kan kroppen bedre optage de proteiner der indtages.

En klar fordel ved proteinpulveret er, at du nemt kan have det med i tasken i en shake. Det skal blot blandes op med vand eller anden væske og vupti, så har du et proteinholdigt måltid. Det kan hurtigt blive omstændigt at medbringe en hel madpakke med proteinholdig mad til efter træning, som tilmed skal opbevares i køleskab. Derfor vælger mange proteinshakes. På den måde kan de hurtigt indtage den rette mængde protein inden for en kort tid efter træning. Protein i pulverform gør det dermed lettere at opnå det daglige proteinindtag, så du kan få størst muligt udbytte af din træning.

Muskelopbygning og restitution

Valleprotein er som nævnt det mest kendte og mest anvendte kosttilskud. Det skyldes bl.a., at det er et komplet protein, som er let at fordøje for kroppen. Samtidig er det opbygget af de mest essentielle aminosyrer, hvilket gør det til det ideelle proteintilskud.

Du kan altså både opbygge muskler, få en øget præstation og få god restitution til musklerne med valleprotein.

Billigere end animalske fødevarer

Som udgangspunkt vil almindelig mad altid være at foretrække, når det kommer til en sund kost. Her får du nemlig også depoterne fyldt op med andre gode ting, som eks. vitaminer og mineraler. Men, hvis du ønsker at få opbygget dine muskler, kan det hurtigt blive dyrt, hvis alle måltider indeholder kylling eller kød. Her kan proteinpulveret bedre svare sig, da prisen pr. protein pr. gram er langt billigere end tilsvarende fra animalske fødevarer.

Husk dog på, at det kun bør være 1 eller 2 måltider på en dag, som erstattes af proteintilskud. Størstedelen af din kost og diæt bør stadig være almindelig sund kost.