I tvivl om du har høfeber/allergi? Her er alt du skal vide

 

Når det tidlige forår banker på døren, betyder det forhåbentlig også mere sol og flere blomster og grønne planter. Desværre er foråret også sæson for pollen.

Rigtig mange danskere går rundt med pollenallergi uden at vide det eller uden at gøre noget ved det. Især mænd er gode til at ignorere eventuelle symptomer på sygdom eller allergi. En allergisk reaktion på pollen kan komme hvert år, i større eller mindre grad. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har allergi, kan du læse mere om symptomerne nedenfor, og hvad du kan gøre for at behandle dem.

Hvad er høfeber/pollenallergi?

Høfeber er den betegnelse, der bruges om allergisymptomer i øjne og næse. Den mest almindelige årsag til høfeber er pollen – også kaldet pollenallergi. Dog kan der være tilfælde, hvor allergien skyldes kæledyr eller husstøvmider.

I Danmark er ca. 20% af befolkningen ramt af pollenallergi, og det er derfor en meget almindelig allergi.

Pollensæsonen

Pollensæsonen går fra tidligt forår til september, og har du pollenallergi, vil du som oftest få symptomer i disse måneder. Alt afhængigt af, hvilke pollen du måske er allergisk overfor, kommer symptomerne i forskellige måneder.

I foråret er det birk, elm og hassel, der er årsag til symptomerne, hvorimod symptomerne om sommeren oftest skyldes græspollen.

Hvilke pollen kan give allergisk reaktion?

Der findes flere typer pollen, som giver en allergisk reaktion. Stofferne i pollen hedder allergener. Det er pollen fra vindbestøvede planter, som er årsag til allergien og symptomerne herpå. De mest almindelige pollen, som vi kan reagere på, er birk, elm, hassel, græs og gråbynke.

Symptomerne på pollenallergi er:

 • Tilstoppet og/eller løbende næse
 • Nyseanfald
 • Kløe i øjne
 • Røde øjne der løber i vand
 • Træthed

Oplever du ovenstående symptomer hvert år på et bestemt tidspunkt, som f.eks. om foråret, kan det skyldes, at du har pollenallergi.

Diagnosticering

Hvis du ikke er helt sikker på, om du har pollenallergi, er det en god idé at tage et smut forbi din læge. Her kan lægen hjælpe med at finde frem til, hvilken slags allergi der er tale om, baseret på symptomer og evt. priktest. Det er vigtigt, at du får diagnosticeret din allergi ved lægen, så han eller hun kan hjælpe med de rigtige præparater til behandling af symptomer.

Behandling af din allergi

Nogle mennesker oplever, at hele deres dagligdag bliver påvirket af allergien. De oplever måske koncentrationsbesvær, træthed, problemer med at sove eller lign. Alt sammen noget der kan have stor indflydelse på, hvordan du har det i hverdagen. Snak med din læge, hvis du gentagne gange lider af svære allergisymptomer.

For at undgå symptomer på allergi vil det bedste være at undgå eksponering for det, der giver dig allergi. Dog kan det være svært helt at undgå pollen, da de flyver rundt i luften, og derfor har du mulighed for at behandle dine symptomer.

Antihistaminer

Der er stor forskel på, hvor meget ens gener påvirker dagligdagen og livskvaliteten. Har du milde eller moderate symptomer, kan almindelig håndkøbsmedicin være nok. Til lindring af symptomer vil de fleste benytte sig af antihistaminer. Antihistaminer fås bl.a. som tabletter og virker ved, at kroppen ikke reagerer på symptomerne.

Det er også muligt at behandle lokalt, dvs. der hvor du har størst gener, f.eks. i næsen eller øjnene. Har du symptomer i øjnene, kan du vælge midler til behandling mod dette, som f.eks. øjendråber. Symptomer i næsen kan lindres med næsespray.

Binyrebarkhormon eller vaccination

Lider du meget under dine symptomer, har du mulighed for behandling med binyrebarkhormon i samråd med din læge. Binyrebarkhormon kan fås som indsprøjtninger.

Sidste udvej kan være en allergivaccination med indsprøjtninger eller tabletter. Med vaccinen får kroppen nogle af de stoffer, du er allergisk overfor. På sigt vil kroppen til sidst vænne sig til det og ikke reagere med symptomer. Behandlingen med tabletter eller indsprøjtninger tager 3-5 år.

Gode råd til at mindske symptomer

Udover behandling med håndkøbsmedicin, er der nogle ting, som du kan gøre for at mindske generne.

 • Husk at tage din medicin – også gerne før dine symptomer er startet
 • Brug solbriller når du er udendørs – så slipper du for alt for meget pollen i øjnene
 • Vask dit hår inden sengetid – så slipper du for pollen i sengen
 • Hold øje med pollentallene
 • Undgå at tørre tøj udenfor
 • Luft grundigt ud om aftenen og ikke i dagtimerne