Husk god hudpleje når du får en tatovering
Tatoveringer går aldrig rigtig af mode, og i dag har rigtig mange en eller flere af de farverige og kreative kunstværker på kroppen.
En tatovering holder resten af livet, og passer du godt på den, lige efter den er lavet, vil den holde sig langt flottere. På samme tid mindsker du risikoen for, at der udvikler sig infektion i huden.
Men hvordan skal en ny tatovering egentlig plejes? Læs videre her og find ud af det.
Sådan laves tatoveringen
Igennem de seneste år er det blevet mere og mere populært at udsmykke sin krop med tatoveringer, og i dag har mindst hver tiende dansker en tatovering. En tatovering laves typisk ved brug af en maskine, som fører farve
ned i den yderste del af læderhuden i 0,2 til 1 millimeters dybde. Dybden afhænger af, hvor på kroppen der tatoveres.
Efter at tatoveringen er færdig, vasker tatovøren den og smører med antiseptisk salve, hvorefter den pakkes ind i plastikfilm. Denne plastikfilm skal blive på til næste dag for at forebygge sårdannelse. Sår vil nemlig bidrage til at trække farve ud af tatoveringen.
Det er forskelligt fra tatovering til tatovering og fra person til person, hvor hurtigt den tatoverede hud heler, men de flestes hud heler dog inden for en uge.
Korrekt efterbehandling er alfa og omega
Hvis man har fået en større tatovering, kan der opleves svie bagefter, og ofte vil huden være øm og hæve op. Er man uheldig, kan der også gå infektion i såret, hvis man ikke er omhyggelig med rengøring og pleje, før såret er helet.
God pleje og efterbehandling er derfor alfa og omega de første uger efter, at tatoveringen er lavet, hvis du ønsker det bedste resultat, og på samme tid vil forhindre infektion. Helt grundlæggende er målet for det bedste resultat at fremskynde hurtig heling af huden, og dette kan du læse herunder, hvordan du opnår hurtigst og bedst muligt.
Fremgangsmåde
- Efter mindst fem timer og gerne først dagen efter, fjernes plastikfolien fra tatoveringen, som derefter vaskes forsigtigt med en mild antibakteriel sæbe. Sørg for at bruge lunkent vand, da for koldt eller varmt vand vil irritere din hud mere, end den allerede er.
Giv dig god tid og vær grundig, så hele din tatovering bliver renset. - Når du har vasket tatoveringen, har den brug for en god fugtighedscreme, som kan give den beskadigede hud den næring og fugt, som den har brug for. Her kan det kraftigt anbefales at købe en god og parfume-fri creme for at opnå det bedst mulige resultat. Du kan eksempelvis købe en parfumefri creme hos et online apotek, som også forhandler en creme, der er specielt udviklet til pleje af tatoveringer. Når cremen er smurt på, er det derefter vigtigt at holde tatoveringen så tør og ren som muligt. Derfor er det vigtig at du holder dig fra lange karbade og ture i svømmehallen.
- Sørg derudover også for at undgå, at tatoveringen får kontakt med direkte sollys i det første lange stykke tid, da tatoveringer har tendens til at falme i solen. Husk derefter altid at påføre solcreme på den ved længere ophold i solen.
- Din tatoverings helingstid er afhængig af, hvor god du er til at pleje den. Denne tid kan derfor variere med alt fra en uge til flere måneder. Vær tålmodig og giv tatoveringen den tid den skal bruge på at hele. Undgå især også at klø på huden, da dette kan få blækket i området til at falme og på samme tid øge risikoen for, at der opstår infektion.
Hvis kløen bliver uudholdelig, bør du dog opsøge din tatovør eller i værste fald læge.
En tatovering sidder på kroppen resten af livet og for at opnå det bedst mulige resultat, er det nødvendigt, at du gør dig umage, når det kommer til pleje og efterbehandling. Du vil takke dig selv i sidste ende, når du står på den anden side med en helet og flot tatovering, fordi du netop har lagt tid og kræfter i at få den plejet.