Guide: Sådan vælger du det rette skitøj

 

vaelg det rigtige skitoejLige om lidt rammer vi skolernes vinterferie, og for rigtig mange børnefamilier betyder det, at turen går til populære skidestinationer som Norge, Frankrig og Østrig. Hvis du er en af dem, der så småt er begyndt at tænke på ski, pister og en fantastisk udsigt fra skibakkens top, så er det ikke for sent at begynde at overveje, hvilket tøj, du skal have med.

Drengerøvstur eller familieferie?

drengeroevstur eller familieferie

 

Skal du på skiferie, men hører du ikke til børnefamiliesegmentet endnu, så består din skiferie sikkert mere af before-, during og afterski-fester, end af skiløb. Hvis det er tilfældet, skal kufferten ikke kun være pakket med uldne undertrøjer og lange underbukser, selvom de også skal være på plads.

Hvis du skal på familieskiferie, så har du sikkert også en sød kone eller kæreste, der sørger for at I alle sammen har rigeligt med skiundertøj, ekstratykke sokker og andre nødvendigheder. Men hvis du har lyst til at være opdateret på, hvad det kræver at tage på skitur, har vi her en lille guide.

Sådan skal du klæde dig på i kulden

Når du skal vælge tøj til skituren, er der nogle ting, der er vigtige at huske på.

1: Godt skiundertøj

Hvad er godt skiundertøj? En ting er helt sikkert – du skal kunne ånde i det. Derfor er det essentielt, at dit skiundertøj er af uld eller bomuld, som er naturmaterialer. Naturens egne tekstiler lader huden ånde og svede i gennem det.

Polyacryl og polyester kan også oversættes til ”plastik” – det er syntetiske materialer, og dem kan huden ikke ånde i gennem. Vi anbefaler derfor at kigge på, hvad skiundertøjet er lavet af, før du smider det i kurven – for det er træls at blive gennemsvedt under alt tøjet.

2: Lange, tykke strømper

husk varme sokker

Med strømperne gælder samme regel som for undertøjet – vælg naturmaterialerne uld eller bomuld. Det er ikke alle, der er gode venner med uldtøj, så det behøver ikke at være det mest rigtige valg.

Derudover, så er det rart med lange strømper, der bliver siddende i stedet for at glide – men igen, det er også en smagssag, for nogle er tanken om andet end ankelstrømper uudholdelig.

Sidste gode råd er, at strømper skal være rigeligt varme og tykke – fx termesokker. Det kan meget nemt gå hen og blive en kold fornøjelse at gå rundt i sneen i skistøvler uden tykke sokker.

 

3: Godt skiovertøj

Når det kommer til skiovertøjet, kan det ofte godt betale sig at tænke dyrt. Vind- og vandtæt skiovertøj findes sjældent til vilde udsalgspriser, men det er ikke umuligt at finde et godt sæt skiovertøj på udsalg.

Vores anbefaling er at spørge ekspedienten i en sportsforretning eller en dedikeret skisportsforretning til råds. Er du årligt på skiferie kender du nok forskel på godt og mindre godt overtøj til skiferien – men er det din første skiferie, så kan du godt få brug for hjælp til at finde det rette overtøj.

Glem ikke at få nogle gode, slidstærke og vandtætte handsker, samt ting som skibriller og en god hue, der dog ikke må være for tyk. Det er også en god idé at have en tyk hue med til gåture og lignende – men til selve skiaktiviteterne er en tynd hue bedre og mere åndbar for hovedbunden.

husk ogsaa solcremeTil sidst vil vi gerne give en venlig reminder om solcreme – ja, du læste rigtigt, solcreme! For selvom skiferien ikke foregår i sydens sol og varme, skal du bruge solcreme. Det er nemlig ikke varmen, men solens stråler, du bliver skoldet af. Samtidig gør kulden, at skoldningen ikke mærkes.

Du har sikkert også hørt det før – men hvis du er en af dem, der tvivler på, om det nu også er nødvendigt, så vil vi bare sige: Ja! Vi har set mange eksempler på folk, der er vendt hjem fra skiferie med en slem solskoldning i ansigtet.

Det er værd at huske at smøre sig, inden man tager en tur på pisten, for solens stråler bliver reflekteret i sneen, og den er der forhåbentlig rigeligt af på skibakken.