Gør din bolig klar til vinteren

 

hus med hue påSelvom vi stadig føler de varme solskinsstråler lidt endnu, varer det ikke længe, før vi må ty til varmere overtøj og mere varme inden døre.

Når vinteren kommer er det derfor vigtigt, at din bolig er sikret godt imod kulden, så du ikke bruger for meget energi og penge på at opvarme din bolig.

Nedenfor har vi samlet en række tips til dig, så du kan gøre din bolig klar til vinterens kulde og samtidig have det behageligt i hjemmet.

Sørg for ordentlig opvarmning

Det er vist de færreste der kan undlade at fyre en smule op for varmen, når temperaturen falder. Derfor er boligens opvarmning også rigtig vigtig, hvis du vil undgå at fryse ihjel eller have flere uldne sweatre på. Alt efter hvilken varmekilde, du har i boligen er der forskellige procedurer og tilgange. Det betyder, at du på hver sin måde bør tjekke om på, om dit naturgas- eller oliefyr virker korrekt, eller om varmepumpen kører med den korrekte indstilling. Har du olie- eller gasfyr, bør du ligeledes overveje om ikke det er tid til at skifte til en varmepumpe inden vinteren kommer. Med en installation af varmepumpe inden kulden sætter ind, kan du sikre dig en varm og billig vinter.

Tjek dine vinduer

En anden ting du bør tjekke op på, inden vinteren tager over, er dine vinduer. Hvis dine vinduer ikke er isoleret godt nok, kan du risikere at få en kæmpe varmeregning, og samtidig have det koldt i hjemmet. Derfor er det også tiden, hvis du skal have efterset eller udskiftet dine vinduer.

Gør det hyggeligt

Vinteren er for mange lig med vinterdepression, som følge af den mørke tid, vi kommer ind i. Hvis du er en af dem, kan du prøve at gøre vinteren og tiden indenfor lidt mere hyggelig. Det kan du bl.a. gøre ved at tænde stearinlys rundt omkring i boligen og hive et par ekstra tæpper frem. Ikke nok med at dine stearinlys er hyggelige, så kan de ligeledes hjælpe med en hyggebelysning og give varme i rummet. Det samme er tilfældet med tæpper og en god gang varm kakao i sofaen, som kan gøre det hyggeligt og varmt.

Brug gulvtæpper som ”gulvvarme”

Det er ikke alle boliger, der er udstyret med gulvvarme. Og det kan mange nok godt ærgre sig over, hver gang temperaturen falder, og du endnu engang skal stige ud med bare fødder på et koldt trægulv. Er budgettet ikke lige til gulvvarme, kan du i stedet lægge et par gulvtæpper rundt omkring i hjemmet, og særligt ved sengen. Når du står op, kan du på den måde slippe for alt for kolde fødder. Et lækkert lammeskindstæppe er både behageligt og pænt at se på i de fleste hjem.

Brug gardiner

gule gardinerHar du almindelige rullegardiner eller persienner i din bolig, kan du skabe en langt større fornemmelse af hygge ved at montere nogle ”almindelige” gardiner på en gardinstang henover vinduet. Vælger du et blødt og lækkert materiale, vil det skabe hygge og varme i den kolde tid. Vælg gerne gardiner i lune farver, i stedet for grå eller sort. Du kan både vælge helt lange gardiner eller gardiner, der stopper ved vindueskarmen. Uanset hvad du vælger, skal de nok være med til at give en hyggelig og behagelig følelse i hjemmet. Samtidig kan de afskærme for kulden i vinduerne.