Det skal du overveje, inden du skifter til en varmepumpe

 

Varmepumper er blevet det nye sort inden for opvarmning af boliger. Og det er der en ganske særlig grund til. De er nemlig en hel del bedre for miljøet end både oliefyr og naturgasfyr.

Har du allerede bestemt dig for at udskifte dit gamle fyr med en varmepumpe, eller er du stadig i tvivl? Uanset hvad, så er der nogle ting, du skal overveje inden du får den installeret. Her kan du blive klogere på, hvad du skal overveje, når du vælger at få en varmepumpe.

Placering af varmepumpen

Selvom noget af varmepumpen sidder uden for på huset, så vil den unægtelig larme en smule, når den producerer varme til huset. Dette skal du have med i dine overvejelser, når du skal vælge en varmepumpe, og ikke mindst placeringen af denne. Det er ikke optimalt at opsætte den tæt på vinduer eller naboer, hvor lyden kan høres i huset eller generer naboerne. Derfor skal du finde et sted, hvor larmen ikke vil genere nogen parter. Her skal du i nogle tilfælde tjekke med kommunen vedr. støj fra pumpen, samt hvor tæt den er placeret på evt. naboer.

Derudover skal du også sikre dig, at du har et sted, hvor varmtvandsbeholderen kan sidde uden at genere andre i hjemmet. Varmtvandsbeholderen vil oftest være mindre end udedelen, men fylder stadig en del, afhængig af størrelsen. Et oplagt valg kan derfor være en kælder eller et bryggers.

Gør klar til installationen

Selvom du ikke selv må udføre en installation af varmepumpe, så skal du stadig sørge for, at der er gjort klar til dette. Du skal med andre ord sikre dig, at du har et godt sted på huset, hvor den kan blive monteret. Er der ting der skal ordnes, inden varmepumpen bliver installeret, er det med at få det gjort inden. Det betyder eks. at tjekke op på isoleringen af huset, så du får mest muligt ud af din varmepumpe, eller om facaden er klar til at få monteret en pumpe.

Vælg den rette model

Der findes flere forskellige typer af varmepumper, som eks. luft til luft varmepumpe, luft til vand varmepumpe og jord til vand varmepumper. Hvilken der vil fungere for jeres husstand afhænger af flere faktorer som eks. jeres energiforbrug, hvor meget I ønsker at bruge i engangsinvestering/installation af pumpen, om jeres bolig egner sig til den varmepumpe I ønsker (eks. kræver det en stor have at få lagt jordvarme), jeres isolering af husstanden, og sidst, men ikke mindst afhænger modellen også af, hvor længe I påtænker at blive boende i boligen.
Når I har gjort jer disse overvejelser, vil I formentlig have en bedre idé om, hvilken type varmepumpe der passer til jer og jeres behov.

Hvor meget vand bruger I i husstanden?

Størrelsen og typen af din varmepumpe afhænger rigtig meget af, hvor meget vand I til dagligt bruger. Derfor er det også vigtigt at overveje og tage højde for dette, når I skal vælge, hvor stor en varmepumpe I ønsker. Hvis I er mange i husstanden eller generelt bruger meget vand, bør I måske overveje en af de større pumper.

Hvornår skal pumpen installeres?

At få en varmepumpe installeret tager et sted mellem 1-2 dage, afhængig af model. Det betyder også, at du i disse dage ikke har mulighed for at få opvarmet din bolig, og dette skal du tænke over, når du skal have pumpen installeret.