Årets lampe 2015 – kender du &Tradition?

 

Hvert år uddeler Bo Bedre Design Awards, og i 2015 gik prisen Årets Lampe 2015 til designlampen fra &Tradition ”Light Forest”. Det er en anderledes lampe, og den vandt prisen, fordi den ”overrasker”. Lampen har et industrielt look og er New Yorker-agtig.

Hvem er &Tradition?

I 2010 etableredes designfirmaet &Tradition i Danmark – målet var at designe på en innovativ måde, men med udgangspunkt i tradition. Siden deres start har de designet både lamper og møbler, og i den proces har de samarbejdet med flere anerkendte internationale designere.

&Tradition er med andre ord et ungt designfirma, som på kort tid har formået at skabe solidt navn på både det internationale og danske marked. Godt hjulpet på vej af Danmarks gode omdømme i resten af Verden, som &Tradition er med til at underbygge: Design & kvalitet.

Sofaer med Arne Jacobsen

Kigger man &Traditions kollektioner i gennem, vil man hurtigt vide, at det ikke kun er designerlamper, der er deres force. Man får tværtimod hurtigt slået fast, at deres sofaer og sofaborde også er &Traditions specialitet. Taget i betragtning, at de kun har 6 år på bagen, er det imponerende, at de allerede har formået at gå ind i et Arne Jacobsen-samarbejde, der har resulteret i en smuk relancering af Arne Jacobsen-klassikeren Mayor sofaen.

Det er i deres kollektion i 2013, at man finder sofaerne, som er genskabt i samarbejdet med Arne Jacobsens barnebarn Tobias Jacobsen, med respekt for det oprindelige design fra 1939. De er et godt eksempel på &Traditions stærke hold i traditionelt dansk design kombineret med moderne penselstrøg. De findes i flotte, afdæmpede farver som bordeaux, marineblå og grå.

Lamper med Verner Panton

En anden dansk design mastodont er Verner Panton, som i sin tid var i lære hos Arne Jacobsen, men som har taget sit design i en helt anden retning. &Tradition har genskabt Verner Pantons ikoniske lampe, Topan Pendant, fra 1959. Den gang var det den første Verner Panton lampe, der blev produceret i serier. Efterfølgende kom hans ”flower pot”-lampe, som også er en klassisk Verner Panton.

Topan-lampen fra &Tradition fås i friske, moderne farver, som understreger dens rene linjer. Lampen blev lanceret samme år som de første natklubber åbnede, hvorfor den er blevet kaldt ”the disco-ball of Verner Panton”.

&Traditions light forest lampe

Det er ikke kun ”light forest”-lampen, der har vundet &Tradition priser. Både samarbejderne med Verner Panton og Arne Jacobsen har også indbragt dem international anerkendelse og designpriser. De har dermed slået rod på rekordtid, og listen af priser for &Tradition til at virke som et langt ældre designermærke.

Det var derfor heller ikke nogen stor overraskelse, at deres Light Forest tog Bo Bedres Design Award i kategorien lamper. Lampen er designet i samarbejde med Ontwerpduo, som er et hollandsk designpar bestående af Tineke Beunders og Nathan Wierink.

I modsætning til mange af &Traditions øvrige dessiner, der i mange tilfælde er en fornyelse af et gammelt design, er Light Forest et helt nyt design. Det ligger sig i rummet mellem det industrielle, rå og en innovativ nytænkning af lampedesign.

Prisen for en Light Forest lampe starter ved ca. 5.995 kr., mens Arne Jacobsen-sofaen koster fra ca. 35.000 kr. og Verner Panton-lampen koster fra ca. 1.100 kr.