Udskiftning af tagrender – hvornår er det tid og hvor længe holder de?

Tagrender er en vigtig del af din bolig. De er nemlig med til at sikre, at der ikke sker vandskader, når regnen siler ned af taget.

Men hvor længe holder sådan nogle tagrender? Og hvilket materiale skal du vælge, hvis du står og skal udskifte dine nuværende? Det kan du blive klogere på her.

Hvornår skal tagrenden udskiftes?

Det kan være svært at give et definitivt svar på, hvornår du bør udskifte dine tagrender, men som udgangspunkt skal de skiftes, hvis de er nedslidte og ikke fungerer optimalt mere. Du kan også vælge at udskifte den, hvis du ønsker et andet materiale eller ikke synes de længere er kønne at se på.

Det kan være en god idé at gøre det til en vane at tjekke renderne en gang om året, for at se, om de stadig fungerer optimalt.

Hvilket materiale skal du vælge?

Som så meget andet afhænger dit materiale til tagrenderne af, hvad dit budget er, og hvad der passer til huset. Evt. også hvor lang tid du ønsker, det skal holde.

Holdbarhed og materialevalg

Der er stor forskel på holdbarheden på tagrender, alt efter hvilket materiale de er lavet af. Som udgangspunkt gælder følgende:

Plasttagrender – holder i ca. 10 år

Zink – holder i op til 20 år

Stål – holder i op til 25 år

Kobber – holder i op til 25 år

Plast

Tagrenden af plast er den mest prisvenlige af dem alle. Den holder i mange år, og er meget modstandsdygtig over for vind og vejr. Dog er den ikke helt så nem at reparere, hvis der opstår huller eller lign.

Plasttagrenden vil ikke på samme måde opleve patina, hvor den skifter farve, og dermed bevarer den samme farve hele tiden.

Zink

Zink er et yderst populært valg til tagrender i Danmark. Det skyldes, at de både er modstandsdygtige over for det danske klima, men samtidig også er pæne at se på. Derudover passer en zink tagrende til alle typer af huse. Da denne type holder i mange år, er den også en smule dyrere end både plast og stål.

Fra ny er en zinktagrende helt blank, men efter noget tid, vil den få patina som ændrer farven på dem.

Stål

Stål tagrender er et godt materialevalg, hvis du gerne vil have en tagrende som er robust og kan holde til det danske vejr. Ståltagrender har et enkelt og minimalistisk udtryk som passer til de fleste huse. Ønsker du selv at montere dine ståltagrender, kræver det, at du har en maskine der kan skære dem over, men ellers er det ganske nemt selv at klare.

Stål tagrender kan få lavere levetid, hvis de er opsat i områder med meget saltholdig luft. Der er desuden mulighed for at de med tiden kan ruste.

Kobber

En kobbertagrende signalerer eksklusivitet. Derfor bliver den også primært brugt til villaer og fine palæer. Den egner sig ikke til et gør-det-selv projekt, og den ligger samtidig i den dyre ende af alle andre materialer.

En kobbertagrende er meget modstandsdygtigt, og med tiden vil de få en flot patina, som gør tagrenden brun og til sidst grøn.

Gør det selv eller professionel fagmand?

Uanset om du er en vaskeægte handyman som gerne vil udskifte tagrenderne selv eller lade en anden gøre arbejdet for dig, kan det være en god idé at tage en snak med en professionel inden arbejdet med udskiftningen påbegyndes. På den måde er du sikker på, at du får monteret det, der passer bedst. Hos en VVS i Randers har de mange års erfaring med at udskifte tagrender i forskelligt materiale, og de ved derfor, hvad der evt. passer bedst til jeres boligtype og budget. Herefter kan de give dig en samlet pris på, hvad det vil koste at skifte og montere helt nye tagrender på din bolig.

Fordelen ved at få en professionel til at gøre arbejdet for dig er, at du slipper for at skaffe alt det nødvendige udstyr, som kan blive dyrt at leje/købe. Endvidere sikrer du dig, at der ikke er fejl og mangler med monteringen, som er det vigtigste ift. at holde huset fri for vandskader.