Få styr på afløbet og undgå problemer fremadrettet

 

Stoppet afløbDet er de færreste, som ikke en gang i mellem har stiftet bekendtskab med et tilstoppet afløb. Hår, fedt, skidt og snavs er alt sammen noget, der nemt kan stoppe et afløb til – hvad enten vi snakker håndvaskens afløb i køkkenet eller badeværelsets afløb.

Hvis du ikke sørger for jævnlig rengøring og vedligeholdelse, kan du nemt risikere at stå med et tilstoppet afløb. Og det er hverken godt for dig eller din pengepung, hvis du skal have hjælp fra professionelle.

Derfor har vi samlet et par gode råd til, hvordan du bedst muligt sørger for vedligeholdelse af dine afløb, så du undgår, at de tilstoppes.

Smid rester i skraldespanden

Selvfølgelig skal dine madrester i skraldespanden. Men indimellem er du måske lige hurtig nok med tallerkenen eller stegepanden, så enkelte ting ender i vasken? Derfor skal du sørge for, at alle madrester og lignende fra tallerkner og andet service bliver smidt ud i skraldespanden. Det gælder også det fedtstof, der måtte ligge tilbage på din stegepande. Da fedtstof hærdes, når det bliver koldt, risikerer du, at det klumper sig sammen i afløbet. En god idé kan derfor være at lægge lidt sølvpapir i vaskens afløb, og herefter hælde stegepandens fedt deri. Når det er koldt, kan du herefter nemt smide det ud. Du kan også vælge at hælde det over i en skål, og smide det ud, når det er størknet.

Undgå hår i afløbet

Medmindre du er helt korthåret eller skaldet, og ikke har skæg eller lign. kan du ikke undgå hår i afløbet på dit badeværelse. Bor du sammen med en kvinde med længere hår, er det nærmest umuligt at undgå. Gør det til en vane at fjerne hårene fra afløbet efter hvert bad, eller som minimum en gang om ugen. Så kan du være på forkant med, hvad der løber ned i afløbet og kan tilstoppe det.

Rens dit afløb rigtigt

Ups. Skaden er sket, og dit afløb fungerer ikke optimalt. Derfor skal du have det renset. Det kan du vælge at gøre på flere måder; enten ved at bruge kemiske midler, som eks. afløbsrens eller bruge kogende vand. Bruger du kogende vand, sparer du både penge og samtidig passer du på miljøet. Du skal blot hælde kogende vand ned i afløbet. Så fjerner vandet fedt og snavs fra rørene.

Vælger du at bruge afløbsrens, bør du ikke bruge det for ofte, da disse kemiske midler ofte kan gøre mere skade end gavn.

Fjern propper fra afløbet

Hvis du oplever, at dit afløb har propper, og derfor ikke vil suge vandet med sig ned, skal du fjerne propperne fra afløbet, inden du bruger afløbsrens eller vand. Her kan du vælge at bruge en afløbsfjeder/rensespiral/afløbsrenser. Kært barn har mange navne. Denne renser er et langt metalbånd med en spids ende, der kan komme langt ned i afløbet. Ved at snurre den spidse del rundt, fjerner renseren de tilstoppede propper, så dit afløb bliver fint igen.

Har du ikke en sådan rensefjeder, kan du forsøge dig med en svupper. Svupperen kan du bruge til at pumpe med i vasken. Hermed dannes et overtryk, som kan hjælpe med at løsne propperne fra afløbet.

Kontakt din lokale VVS’er

VVS mand ordner toiletHar du ikke held med nogle af de foreslåede ting, og er dit afløb stadig stoppet, er der ikke andet at gøre end at ringe til en professionel. En VVS-installatør kan hjælpe dig med afløbet, så du undgår dårlig lugt og vand, der ikke vil løbe ud. Denne VVS i Randers har mange års erfaring i alt fra kloak og afløb til køkken og badeværelse, og kan derfor blive din redning, hvis intet andet hjælper.