Karriere – hvad laver en elektriker?
Elektriker er måske ikke verdens mest glamourøse job – men faktisk er det ganske velbetalt og ikke nogen ringe karrierevej at tage, hvis man gerne vil have gode jobmuligheder i fremtiden også. I denne artikel sætter vi fokus på, hvad en elektriker laver, og hvordan man bliver elektriker i første omgang.
Sådan bliver du elektriker
Der findes flere veje til at blive elektriker i dag. Der er nemlig kommet en ny mulighed i form af EUX. EUX er en kombination af gymnasiale fag og erhvervsfag. Det vil sige, at man får en halv gymnasial uddannelse oveni uddannelsen til elektriker, hvilket er en fordel for de, der gerne vil have en højere boglig faglighed, end man ellers får på en erhvervsuddannelse. Det er for eksempel relevant, når man har ambitioner om at læse videre efter elektrikeruddannelsen, måske med henblik på at blive Maskinmester eller selvstændig.
Alternativt kan man blive elektriker på en almindelig EUD-uddannelse, som er en erhvervsrettet uddannelse, der ikke kræver andet end en 9. eller 10. klasses eksamen. På den måde kan de fleste blive elektrikere, hvis de har lyst til det – i modsætning til mange videregående uddannelser, der kræver et eller andet bestemt gennemsnit. Der er, med andre ord, ikke noget krav til, at man skal være en haj til boglige fag. Det er en stor fordel for de, der ikke så er bogligt stærke, at de kan tage en god uddannelse, selvom de ikke trives med boglig undervisning.
Uddannelsen til elektriker findes i hele landet. Fra Frederikshavn i nord til Nykøbing Falster i syd. Vil man på den specielle EUX-version, kan den blandt andet tages i Hadsten, der ligger mellem Randers og Aarhus. Der findes desuden flere elektrikere i Hadsten, der er gode til at tage elever ind, så her er gode arbejdsmuligheder for elektrikere.
Der er mulighed for at videreuddanne sig til el-installatør, hvilket kræver at man tager en installatøreksamen. Det giver endnu bedre beskæftigelsesmuligheder og en lidt højere løn, ligesom man har lov til at udføre flere forskellige typer opgaver.
Det laver en elektriker
Som elektriker kan man ende i forskellige grene inden for branchen. Den mest almindelige er naturligvis den klassiske elektriker, der ofte arbejder med forskellige el-installationer hos private og i erhvervslivet. Det kan være alt fra udskiftning af stikkontakter til større installationsarbejder i nybyggeri.
Elektrikere arbejder dog også med andet. Det kan eksempelvis være styrings- og reguleringsteknik, som også kaldes industrielektrikere. Disse elektrikere arbejder med store anlæg, ofte produktionsanlæg, der skal vedligeholdes løbende, ligesom der nogle gange installeres nye anlæg, hvor ledninger skal føres, samles og kontrolleres.
Man kan, som elektriker, også komme til at arbejde med såkaldt ”kommunikationsteknik” også kaldes IT – mobiltelefoner, satellit-tv og ikke mindst computere. Som elektriker på dette områder arbejder man både vedligeholdelse af eksisterende systemer, men også med at installere nye systemer. Det kan være en ny arbejdsplads, der skal sættes op med alt inden for kabeltræk mellem de enkelte enheder på netværket.
Der findes naturligvis mange flere forskellige grene inden for elektrikeres arbejde. Elektrikere arbejder altså med mange andre ting end at hænge lamper op hos hr. og fru Danmark.
Beskæftigelsesmuligheder
Ud over de gode beskæftigelsesmuligheder i lige netop Hadsten, hvor elektrikere uddannes på EUX, er der generelt gode beskæftigelsesmuligheder i landet. Ifølge Dansk El-forbund, der er fagforbund og A-kasse for rigtig mange af landets elektrikere, er arbejdsløsheden på 1,15 % mellem deres medlemmer i sommeren 2016. Det må siges at være meget tilfredsstillende tal, som ikke kan overgås i ret mange brancher. Der er, sagt på godt jysk, meget fine beskæftigelsesmuligheder, hvis man vil gøre karriere som elektriker.