Sport er et godt våben mod forhøjet blodsukker

 

sport-er-et-godt-vaaben-mod-forhoejet-blodsukker-703x336

Blodsukkeret siger noget om blodets indhold af sukkerstoffet glukose. Glukose er et næringsstof for kroppen, og mange forskellige fødevarer indeholder det. Når maden der indeholder glukose fordøjes, kan det optages gennem tarmslimhinden i tyndtarmen. Det er på den måde, at glukosen ender med at havne i blodbanerne, og får blodsukkeret til at stige. Man måler sit blodsukker ved hjælp af en blodsukkermåler, og får på den måde straks besked om, hvorvidt det er for højt, lavt eller lige tilpas. Hvis man har højt blodsukker, vil det i nogle tilfælde resultere i diabetes. Motion og sport er dog rigtig godt for blodsukkeret, og kan hjælpe med at stabilisere det.

Er du i tvivl? Brug en blodsukkermåler

 

sport-er-et-godt-vaaben-mod-forhoejet-blodsukker-tekstbillede

Forhøjet blodsukker er hyppigst hos mænd, der er overvægtige, mangler motion, har forhøjet kolesteroltal eller et alkoholmisbrug. Det er vigtigt at holde et ekstra øje, hvis man er inden for risikogruppen. Symptomerne på forhøjet blodsukker kan blandt andet være:

 • Hovedpine
 • Træthed
 • Næseblod
 • Forvirring
 • Hjertebanken
 • Åndenød

Det er nemt at måle sit blodsukker, så hvis man oplever nogle af symptomerne, skal man gøre det med det samme. En blodsukkermåler er ekstremt nem at bruge og findes i mange forskellige typer. Alle apparaterne har en-gangs stiks, der sættes ind i apparatet og påføres en lille dråbe blod. Blodsukkerværdien er synlig efter blot få sekunder.

Det kan du gøre

Når man opdager, at man har forhøjet blodsukker, er der flere ting, man kan gøre for at få det til at blive mere stabilt. Først og fremmest skal man sørge for at holde øje med blodsukkeret og eventuelt finde ud af, hvad man spiser eller gør, der får det til at stige, og så holde op med at spise og gøre det. For at stabilisere blodsukkeret er det nemlig vigtigt, at man ændrer sin livsstil, hvis man er overvægtig og i mangel på motion.

For at stabilisere blodsukkeret skal kroppen i balance, og det kan man gøre ved at gå til sport eller bare dyrke regelmæssig motion. Derudover skal man undgå stress, spise sundt og skære ned på tobak og alkohol.

Nogle der er plaget af forhøjet blodtryk har brug for medicinsk behandling resten af livet i form af blodtryksnedsættende medicin. For at lægen kan tilrettelægge behandlingen bedst muligt, er det vigtigt, at man hele tiden er opmærksom på sit blodsukker og eventuelle ændringer i det.

Forhøjet blodsukker der ikke bliver behandlet, kan give en række andre komplikationer på sigt. Her er der tale om eksempelvis:

 • Blodprop i hjernen
 • Hjerneblødning
 • Blodprop i hjertet
 • Hjertesvigt
 • Nyresvigt

Det er altså vigtigt at tage behandlingen seriøst, hvis man først er blevet ramt af forhøjet blodsukker. I første omgang er det dog vigtigst at forebygge sin krop imod det ved at holde den i balance gennem sund og varieret kost, regelmæssig motion samt ved kun at få de anbefalede 14 genstande om ugen som maksimum. Hvis forhøjet blodtryk i forvejen er i familien, skal man være ekstra opmærksom på at forebygge, da det i nogle tilfælde kan være arveligt.