Hvad skruer du i dine lamper? Gløde-, LED- eller sparepærer?

 

led eller såarepaereSiden 1970’erne har vi i Danmark været meget miljøbevidste, sparet på både benzin og el, mens staten har lagt høje afgifter på samme, for at vi skal svine mindre med ressourcerne. Men selvom Danmark er et foregangsland inden for miljøbevidsthed og innovation inden for vedvarende energi, er der plads til forbedringer.

En post på el-regningen, hvor mange af os kan spare forbavsende mange penge, er når det kommer til belysning i hjemmet. Selvom de fleste af os kun har tændt lyset i nogle få timer af dagen, fordi vi enten er på arbejde eller sover resten af tiden, så kan et skifte fra traditionelle glødepærer til LED faktisk spare dig rigtig mange penge på el-regningen.

Vi gennemgår her nogle af de ting, du skal vide om LED-belysning.

Ra, lumen og kelvin

Når man skal omstille sig til LED-belysning, har man brug for at vide, hvad Ra og lumen betyder for ens valg af pære.

Ra er en værdi, der tildeles hver enkelt pære, på en skala fra 1-100, og som beskrives pærens evne til at gengive farven. En traditionel glødepære gengiver lysets farve så godt, at det næsten svarer til dagslys. Derfor har en glødepære en værdi på cirka 99 Ra. Vi anbefaler, at man vælger en LED-pære med en Ra-værdi på mindst 90.

Fra glødepærer er vi vant til at tænke på watt, når vi skal vælge en pære til et bestemt lysbehov. Ligesom watt beskriver lysstyrken på en glødepære, beskriver lumen det for en LED-pære. Jo højere lumen, desto stærkere et lys fra pæren. Se tabellen med oversættelser fra watt til lumen.

omregning fra watt til lumen

 

 

 

 

 

 

 

 

Til sidst har vi lysets farve – denne beskrives med Kelvin, som altså er en temperaturskala. Derfor kalder man det også lysets farvetemperatur, og den kan være mellem 0-10.000 K, hvor 2.500-6.000 Kelvin er det mest normale. Jo højere Kelvin, desto hvidere, og dermed køligere, et lys. En gammeldags glødepære har et varmt lys på ca. 2.700-3.300 Kelvin.

kelvin skala

 

Så meget kan du spare

Det gode ved at skifte til LED-pærer er, at du hurtigere tjener din nye designerlampe ind. LED-pærer bruger nemlig cirka 4-5 gange mindre strøm end de gode gamle glødepærer. Tilmed er deres levetid op til 15 gange så lang. Det hele afhænger selvfølgelig af, hvor meget lyset brænder hjemme hos dig. Men det er alligevel en god udsigt.

Alligevel er mange mennesker tilbageholdende med at skifte til LED – en af grundene til det er, at rygtet vil vide, at LED pærer giver et dårligere lys. Og det er heller ikke usandt, at nogle mærker er af så dårlig kvalitet, at pæren giver et mindre skarpt lys. Men hvis du går efter nogle af punkterne ovenfor, når du går ud og investerer i store besparelser på el-regningen, vil du ikke opleve en dårligere belysning.

Tilmed har steder som IKEA og Harald Nyborg, efter sigende, nogle ret gode LED-pærer til meget overkommelige priser. Og husk, at en glødepære holder cirka 1.000 timer, mens en LED-pære ofte holder cirka 15.000 timer. Så selvom glødepæren ved siden af er fristende billig, kan du risikere at skulle købe den 15 gange på den tid, LED-pæren kan holde.

En sidste god pointe i slaget for LED-pærer er, at en LED-pære tænder ved trykket på kontakten – i modsætning til sparepærer, der kun matcher LED-pærer på levetiden og strømforbruget, men altså ikke lyskvaliteten eller det, at LED-lys tænder øjeblikkeligt.