Guide: Vasker du din bil korrekt?

 

vasker du din bil rigtigt?Når bilen er ny, er engagementet som regel på sit højeste, og man kæler og nusser om sin bil. Man sørger for at støvsuge den jævnligt, vaske den så snart den har været over en grusvej og så videre., men så snart hverdagen melder sig, og den ”ny bil”-effekt aftager, kan bilvask hurtigt blive en kedelig affære, som man forsøger at udskyde. Det er dog vigtigt at vaske sin bil jævnligt, men heller ikke for ofte. Ved du, hvordan du skal vaske din bil, og hvor ofte?

Vask din bil med jævne mellemrum

En tommelfingerregel er, at man bør vaske sin bil 12 gange årlig – altså 1 gang om måneden, ikke oftere, med mindre der er særlig grund til det. For bilen tager ikke skade af at køre rundt med lidt støv på – det ser bare ikke så pænt ud. Det er nemlig hårdere for bilens lak at blive vasket for ofte, end den er for den at være støvet. Når først støvet sidder der, er det jo begrænset, hvor tyk laget kan blive – og støvet ridser ikke i sig selv.

Vaskehal eller håndvask?

vaskehalI Sverige har man fornylig forbudt bilvask i indkørslen. Det lyder måske helt tosset – men der er to vigtige aspekter i det, og de har ikke noget med bilens velbefindende at gøre. Det første hensyn, man gerne vil tage i Sverige, er til miljøet. Når man vasker sin bil selv, forbruger de fleste uforholdsmæssigt meget vand, hvilket i sig selv er svineri. Dertil kommer forbruget af autoshampoo og autovoks, og som med alt andet vask; tøjvask, opvask og brusebade, er udledningen af sæbe hårdt for miljøet.

Det andet hensyn er til økonomien, for ved at forbyde folk at vaske deres egne biler, er de nødt til at bruge flere penge hos vaskehallerne, hvilket hjælper økonomien i gang. I lande som Schweiz, hvor afgifts- og skatteniveauet er et helt andet, end i Danmark, er det almindelig praksis, at man får lavet sin håndværksmæssige opgaver hos professionelle – fordi man har råd til det. I nordiske lande gør vi mange ting selv, hvis vi kan finde ud af det – hænger hylder op, maler selv og installerer selv ny elektronik. Ved at overlade disse opgaver til andre, er man med til at svinge økonomien i gang.

Når det så er sagt, er det stadig lovligt i Danmark at vaske sin egen bil – og heldigvis, for det er nemlig klart det mest skånsomme for bilen. Vaskehallernes børster er både lidt for stride over for lakken, og samtidig kommer de ikke helt ind i de mest kringlede kroge på bilen. Når der sidder snavs og skidt i furerne, kan der opstå rust, og det er ikke noget, man ønsker sig for sin bil. Vi anbefaler, at man vasker sin bil i vaskehal 1 gang i kvartalet, og de to andre måneder, bør man selv vaske sin bil, for at komme i dybden med rensningen. På den måde har man stadig taget et miljøhensyn, samtidig med at man skåner sin bil og dens lak.

Selve bilvasken

goer tingene i den rigtige raekkefoelgeNår du så er kommet til selve bilvasken, er det vigtigt, at du gør tingene i den rigtige rækkefølge. Det er nemlig ikke godt for bilens lak, hvis du lægger ud med at skrubbe på bilen med en børst.

1: Start med at skylle bilen grundigt af med en blød stråle.

2: Put sæbe og insektrens på, gerne med skumlanse.

3: Mens sæben opløser snavs og insektrester, vask fælgene.

4: Fjern insektrester med klud eller blød børste.

5: Vask bilen med vand, gerne med højtryksrenser, men undlad den nederste del af bilen

6: Afslut med at vaske den nederste del af bilen

7: Skyl med vandslangen igen og tør efter. Brug gerne en mikrofiberklud.

TIP: Vask ikke bilen i solen, men hold den i skyggen. Når bilen står i solen, mens du vasker, efterlader kalken i vandet aftegninger, når vandet fordamper under solens stråler.