Stue med brændeovn

5 gode råd til at reducere din brændeovns påvirkning af luftkvaliteten

 

Brændeovne er for mange et hyggeligt element i boligen, og så er det også en god opvarmningskilde. I mange hjem med brændeovne fungerer den som en alternativ opvarmningskilde til eksempelvis en varmepumpe, gas og naturgas, solpaner m.v.

Der kan dog være nogle sundhedsmæssige risici forbundet med en brændeovn, og derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan brændeovnen påvirker luftkvaliteten og miljøet. Derfor har vi samlet 5 gode råd til, hvordan du kan reducere brændeovnens påvirkning af luftkvaliteten.

1: Vælg en god brændeovn

Har du en gammel brændeovn, skal du måske overveje at udskifte den til en nyere model. Nyere modeller af brændeovne er certificeret til at opfylde nogle miljøstandarder, og de udleder færre skadelige partikler sammenlignet med ældre brændeovne. Ud over at nye brændeovne er designet til at reducere røg og partikeludledning, er de også mere energieffektive – og du får altså også en mere effektiv og økonomisk opvarmning af rummet.

Det er også derfor, at det i lovgivningen er krævet, at du ved huskøb skal udskifte brændeovnen, hvis den er fra før 2003. Denne lovgivning er med til at sikre, at de ældste brændeovne i danske hjem løbende bliver udskiftet – og dermed vil den samlede partikeludledning fra brændeovne også falde.

2: Rens din brændeovn regelmæssigt

For at mindske mængden af partikler, der frigives i luften, er det vigtigt, at din brændeovn og skorsten bliver rengjort regelmæssigt. Skorstenen kommer skorstensfejeren og rengør en gang om året. Er det ikke tilfældet, bør du kontakte din kommune, da det er dem, der sørger for at skorstensfejeren kommer ud til din bolig.

Brændeovnen skal først rengøres, når den er kold. Når du rengør brændeovnen, skal du først sørge for at fjerne asken. Det kan du evt. gøre med en støvsuger, der er designet til formålet. Brug evt. en stålbørste til at fjerne sod og aske fra brændeovnens indvendige overflader. Pas dog på, at du ikke ridser overfladerne i brændeovnen.

Glaslågen i brændeovnen rengøres med en blød klud og evt. ovnrensspray, hvis det er nødvendigt. Er der meget sod på glaslågen kan du også bruge avispapir til at fjerne soden ved at gnide det på glaslågen.

3: Brug kun tørt træ

Brug kun tørt træ til brændeovnen

Tørt brænde brænder mere effektivt og forårsager mindre røg og partikler end vådt eller fugtigt brænde. Hvis du fyrer op med fugtigt brænde, øges mængden af skadelige stoffer i luften, og så får du også en lavere brændværdi. Det skyldes, at vandet fra det fugtige træ først skal fordampe.

Fyrer du med fugtigt træ, vil du også opleve, at der bliver dannet mere sod og tjære i skorstenen. I de værste tilfælde kan det medføre brand i skorstenen. Derfor er det en god idé at tage brændet med ind, hvor det kan tørre helt, inden det bliver brændt af i brændeovnen.

4: Afbrænd ikke affald

Det giver næsten sig selv. Affald kan indeholde en masse stoffer og andet materiale, der danner giftige dampe og partikler, når det brændes af. Derfor er det en rigtig dårlig idé at brænde affald i et lille lukket rum, som vil være tilfældet med en brændeovn. Det kan være direkte sundhedsskadeligt.

5: Brug en lufttilførsel

Nyere brændeovne har ofte en lufttilførsel, som bidrager til en øget forbrændingseffektivitet. Er du i tvivl om, hvordan du styrer lufttilførslen i din brændeovn, er det en god idé at finde producentens egne anvisninger. Har du ikke dem liggende, kan du være heldig at finde dem på nettet. Alternativt kan du kontakte brændeovnsproducenten direkte.

Husk også at lufte ud

For at opretholde et sundt indeklima bør du jævnligt lufte ud i hjemmet. Det gælder i høj grad også, når du har en brændeovn. Derfor kan det også være en god idé at åbne vinduer og døre, når du bruger brændeovnen, for at ventilere rummet bedre. Du behøver selvfølgelig ikke at have et vindue eller dør stående åbent hele tiden.

Når du følger ovenstående råd, er du med til at sikre et sundere miljø for både dig selv og dine omgivelser.