Alt det du skal vide om tilstandsrapporter

 

tilstandsrapport for husNår du skal købe en bolig, er der mange ting, du skal være opmærksom på. En af dem er tilstandsrapporten, som sælgeren af boligen sørger for at få udarbejdet. 

En tilstandsrapport er en rapport, der giver dig overblik over boligens skader. Med den kan du bedre få et indtryk af, hvilken tilstand boligen, du påtænker at købe, er i.

Hvem udarbejder en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport skal udarbejdes af en beskikket byggesagkyndig. Den beskikkede byggesagkyndige går først din bolig grundigt igennem for at finde frem til tilstanden på boligen. Herefter bliver der udarbejdet en fyldestgørende rapport, der giver dig overblik over de skader, der evt. måtte være eller kan forekomme på sigt.

Er det lovpligtigt at få udarbejdet en tilstandsrapport?

Det er ikke et krav eller lovpligtigt for dig at have en tilstandsrapport, uanset om du er boligkøber- eller sælger. Men ønsker du, som sælger, ikke at stå til regnskab for evt. fejl og mangler der måtte dukke op, når køber overtager boligen, så skal du investere i en at få en tilstandsrapport. Hvis du ønsker at tegne en ejerskifteforsikring, så er en tilstandsrapport nødvendig samtidig med, at du også skal have en elinstallationsrapport.

Hvor længe gælder en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport har en gyldighed på 6 mdr. Det er dermed ikke ret lang tid, du har til at få huset solgt. Er de 6 mdr. gået, skal du have udarbejdet en ny tilstandsrapport for boligen af en byggesagkyndig.

Hvad betyder begreberne i rapporten?

byggesagkyndigEn tilstandsrapport indeholder mange forskellige begreber, og er du ikke lige inde i den byggetekniske jargon, kan det godt være svært at forstå den. Der er heldigvis ændret på kriterierne for en tilstandsrapport i 2021, hvilket betyder, at der vil være farve symboler i stedet for de karakteristiske gamle begreber. Her får du en forklaring på begge slags, så du ved, hvad du skal se efter, uanset hvilken type begreber, du måtte støde på i din tilstandsrapport.

Det betyder de forskellige begreber/symboler:

  • K0 – kosmetiske skader

En K0 betyder, at der er kosmetiske skader i boligen. Det er altså skader, der ikke har betydning for boligens funktion, men blot for udseendet af boligen.

  • K1 (gråt farvesymbol) – mindre alvorlige skader

Er der mindre alvorlige skader i/på boligen betyder det, at skaderne ikke har betydning for funktionen af boligen.

  • K2 (gult farvesymbol) – alvorlige skader

Ser du, at rapporten indeholder K2’er (gule symboler), betyder det, at der er tale om alvorlige skader, som påvirker boligens funktion. De skader, der er kategoriseret her, er skader som ikke påvirker andre dele af huset.

  • K3 (rødt farvesymbol) – kritiske skader

En K3’er er det værst tænkelige ”symbol”, du kan se i din rapport. Det betyder nemlig, at der er kritiske skader, som enten påvirker eller i fremtiden kan påvirke boligens konstruktion og andre dele af boligen. Det er således skader, som skal repareres med det samme, så du ikke risikerer at skulle fikse andre dele af boligen.

  • UN (?)

Ser du forkortelsen UN eller et spørgsmålstegn i din tilstandsrapport, betyder det, at der kan være skader på boligen, som skal undersøges nærmere. Du skal derfor være meget opmærksom på at få det undersøgt, så du ikke risikerer, at der er tale om en alvorlig skade.

Er du i tvivl om, hvordan du skal læse din tilstandsrapport, kan du altid spørge den byggesagkyndige, som kan fortælle dig mere om indholdet i rapporten.