apotek online

Sådan slipper du af med skægpest

 

 

 

Som mand er det ikke ualmindeligt at blive ramt af skægpest i ansigtet efter barbering. Tilstanden kan for nogle være meget smertefuld, hvis det ikke bliver behandlet. Heldigvis kan du gøre mange ting for at komme de røde ømme knopper til livs. I denne artikel har vi samlet nogle råd til, hvordan du minimerer risikoen for at udvikle skægpest, ved at forebygge og behandle din hud ordentligt både før, under og efter barbering.

Hvad er skægpest

Skægpest er en betændelsestilstand i huden forårsaget af barbering. Når hårsækkene inficeres med bakterier, opstår der betændelse. Symptomerne viser sig som rødlig og kløende eller øm hud, og i nogle tilfælde kan der opstå små væskefyldte blærer. Selve lidelsen er dog uskadelig, men kan for den enkelte være generende i mere eller mindre grad. Skægpest kan opstå alle steder på kroppen, hvor hårene fjernes med en skraber, men er hovedsageligt udbredt blandt mænd, som barberer ansigtet. Grunden til at hårsækken bliver inficeret er på grund af bakterier, som stammer fra mund, næse og svælg. Hvis barbergrejet ikke er rent, eller hvis der anvendes beskidte håndklæder i ansigtet, kan bakterierne blive overført til hårsækkene. Når først du har fået skægpest, breder infektionen sig hurtigt for hver gang, du barberer dig. Hvis du har tendens til fedtet hud eller uren hud, er du lettere disponeret overfor skægpest. Det er vigtigt at behandle din skægpest, da du ellers kan risikere hårtab (i skægget) eller ardannelse.

Forebyg skægpest

Det bedste middel mod skægpest er god hygiejne. Start med at vaske dit ansigt og skæg, så det er fri for bakterier. Det er vigtigt, at du aldrig deler barberskraber eller håndklæde med andre, i det at deres bakterier bliver overført til din hud. Sørg for at anvende en ren skraber og barberskum, når du barberer dig. Du kan med fordel desinficere eller sågar skolde din skraber efter brug, så den er ren og klar til næste barbering. Brug en god aftershave til at desinficere og fugte huden efter barberingen.

apotek online

Sådan behandler du skægpest

Når først du er blevet ramt af skægpest, findes der heldigvis gode muligheder for behandling. Hvis du har mulighed for at lade skægget gro, er det en glimrende måde til at give huden en pause. Du kan også supplere med en elektrisk skægtrimmer. Men hvis du er til det glatte look, findes der et helt marked for skæg-og hudplejeprodukter. Milde tilfælde af skægpest kan behandles med en creme fra apoteket. Cremen kan enten købes fra dit apotek online eller du kan smutte forbi dit lokale apotek og få en grundig vejledning i, hvilke produkter der passer bedst til din huds tilstand. Hvis du er hårdt ramt af skægpest, kan du være nødsaget til at opsøge din læge for at få udskrevet en antibiotikakur.
Antiseptiske naturmidler kan ligeledes være en mulighed til at behandle skægpest. Tea tree olie og aloe vera er kendt for deres bakteriedræbende og lindrende effekt. Du kan enten duppe produktet direkte på de udsatte områder huden eller vælge at købe en ansigtscreme, barbergel og aftershave, hvor der er tilsat tea tree oil eller aloe vera. Gør det til en rutine at rense huden med antiseptiske produkter, hvis du er ramt af skægpest.