Vildt design: Svævende lampe
I kølvandet på historien om den unge Kickstarter-kampagne på Air Bonsai fra Japan, som vi også har bragt, følger her en lidt ældre historie – om svævende lyspærer, som ovenikøbet er designet i Sverige. I kategorien blæret design, topper disse elpærer uden tvivl. Kunne en mand tænke sig en federe lampe til kontoret eller herreværelset? Den svævende lampe hedder Flyte, og kampagnen kan ses her.
En fantastisk kickstarter-kampagne
Det er uden tvivl en succeshistorie, når man beder om $80.000 og får $617.258 – mere end 4,3 millioner danske kroner. Og vi har grund til at være stolte af vores naboland, som har lagt grund for dette innovative design – for det er så blæret.
Kampagnen blev lanceret d. 21. april i 2015 og indtjente på kort tid de målsatte $80.000, og i juni 2015 blev de første Flyte lamper leveret rundt omkring i Verden til de mere end 200 mennesker, der har støttet projektet med de mere end $617.000.
De 30 første, der støttede Flyte på Kickstarter, fik den fascinerende lampe til bare $199. Nu koster den $349 på deres hjemmeside, hvilket svarer til knap 2.400 danske kroner. Det er en ret dyr lampe, men en fair pris for et gedigent stykke nordisk design i kategorien lamper.
Nordisk design på sit højeste
Lampen består af en flot lyspære, hvori der sidder 7 små LED-lys med en farve på mellem 2.700 og 3.000 K, hvilket svarer til varm hvid. Selve glasset er brudsikkert, så det er ikke alt for skrøbeligt at have med at gøre. Soklen er af metal med forskellige finishes. Man kan vælge i mellem guld-, sølv- og kobberfinishes, som giver pæren et super stilrent look.
Basen, som pæren leviterer over, er lavet af træ og er håndskåret. Det er muligt at vælge mellem aske-, ege- og valnøddetræ, der alt sammen kommer fra bæredygtige ressourcer i Sverige. Basen kunne i kampagneperioden også fås i en premiumudgave, der var skåret i en stilren diamantform. De almindelige baser er også skåret i skarpt, stilrent snit.
Kombinationen af den metalliske sokkel og den stilrene træbase giver et clean look. Det er er tydeligt at se, at det er nordisk design, når det er bedst.
Hvordan virker levitationen?
Vi kender alle sammen Tesla af navn – især med udbredelsen af el-bilen fra Tesla Motors, er navnet blevet almindeligt kendt; selvom Nikola Tesla er en af historiens mest betydningsfulde videnskabsmænd. Nikola Tesla opfandt vekselstrømmen, radioen og vekselstrømsmotoren, og det er hans opfindelser og opdagelser inden for fysikkens verden, der har dannet grundlaget for induktionsteknologien.
Og det er lige præcis induktion, som gør svævende lyspærer til en mulighed. Det er elektromagnetisme, der er kernen af den base, som pærerne svæver over. Induktion overfører strøm trådløst, og det kraftige felt af magnetisme får lyspæren til at svæve over basen på et bestemt punkt.
Når man skal placere lampen i magnetfeltet, skal man have rolige hænder. Men magnetismen trækker også lyspæren ind i centrum, så når man holder den over basen, bliver den rettet til ved hjælp af magnetfeltet, så den roterer lige så stille over pladen.
Det induktive felt på basen kan også bruges til trådløs opladning af smartphones. Det kræver en lille tilpasning, men virker overraskende godt og kan give en fuld opladning på cirka en time afhængig af batteriets størrelse.
En anden smart feature ved den svævende lyspære er, at man med et let tap på basen tænder og slukker for lyset, mens levitationen fortsætter. Trækker man stikket ud af strømmen, forsvinder kraftfeltet, og pæren falder ned, men grundet den stærke magnetiske tiltrækning fra basen, lander pæren altid sikkert på pladen, når strømmen forsvinder.
Se en demonstration af lampen her på youtube.