Sådan skal du forholde dig når du skal sælge din bolig

 

bolig-til-salg

Salgsprocessen i forbindelse med en bolig er ofte en længerevarende proces, og der er rigtig meget der skal gøres og holdes styr på. Derudover er der også mange ting du skal være opmærksom på og en masse overvejelser du skal gøre dig, når du ønsker at sælge din bolig.

Herunder har vi samlet en række vigtige punkter, der giver dig et hurtigt overblik over nogle af de ting, som du skal overveje og forholde dig til, når du skal sælge din bolig.

Overvej at vælge en ejendomsmægler

Skal du sælge din bolig, er det en god idé at bruge en ejendomsmægler. Ejendomsmægleren varetager nemlig dine interesser, når du skal sælge din bolig, og tager sig desuden af de forskellige opgaver i forbindelse med boligsalget, herunder markedsføring af boligen, fremvisninger samt udarbejdelse af en købsaftale.

En ejendomsmægler har desuden et stort lokalkendskab samt erfaring med salg af boliger, der gør at ejendomsmægleren ved, hvad køberne går efter. Ejendomsmægleren kan derfor give dig gode råd og vejledning i forhold til, hvordan du gør boligen salgsklar.

Derudover kan en ejendomsmægler hjælpe dig med at få lavet en salgsvurdering, der fortæller dig, hvor meget din bolig er værd. Dette kan hjælpe dig med at få sat en pris på boligen og samtidig give dig en idé om, hvad du vil kunne forvente at få for din bolig. Det er i ejendomsmæglerens interesse at få solgt din bolig til den bedste pris, men vælger du en ejendomsmægler med mange års erfaring, som denne ejendomsmægler i Auning, kan du også være sikker på, at du får en realistisk vurdering af, hvad din bolig egentlig er værd.

Få udarbejdet en tilstandsrapport

Mange tror, at det er et krav at få lavet en tilstandsrapport, når de skal sælge boligen. Det er dog ikke tilfældet, medmindre du vil give køberen mulighed for at få tegnet en ejerskifteforsikring. I det tilfælde skal du både have lavet en tilstandsrapport samt en elinstallationsrapport.

Samtidig er der også mange der fejlagtigt tror, at tilstandsrapporten er for købernes skyld. En tilstandsrapport laves dog for din skyld for at hjælpe dig med at sælge din bolig. Tilstandsrapporten beskriver husets stand og fortæller køberne, om der er nogle væsentlige skader på huset, eller om der er noget de skal være opmærksomme på ved huset.

Tilstandsrapporten kan dermed komme både køber og sælger til gavn. Den gør køberne opmærksomme på eventuelle skader på huset, og sikrer samtidig dig som sælger mod at blive hæftet for eventuelle fejl, skader og mangler ved ejend0ommen.

Tilstandsrapport-paa-hus

Få tegnet en ejerskifteforsikring

Selvom du har fået udarbejdet en tilstandsrapport, er du som sælger stadig pålagt et 10-årigt ansvar for skader og mangler ved boligen. Dette kan du slippe for ved at tilbyde køber en ejerskifteforsikring. En ejerskifteforsikring kræver, at du får udarbejdet både en tilstandsrapport samt en elinstallationsrapport. Til gengæld dækker forsikringen alle de fejl, mangler og skader der er på huset, som ikke fremgår af hverken tilstandsrapporten eller elinstallationsrapporten.

Med en ejerskifteforsikring slipper du på den måde for at skulle betale for eventuelle skader og mangler, som ikke er blevet opdaget i forbindelse med udarbejdelsen af tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten.

Overvej at få indskrevet et advokatforbehold

Nogle købere vælger at få indskrevet et advokatforbehold i købsaftalen. Advokatforbehold betyder, at køberen kan skrive under på købsaftalen og derefter få en boligadvokat til at gennemgå købsaftalen. Køberens advokat skal herefter godkende kontrakten, og bliver den ikke godkendt af advokaten, er køber ikke bundet til at købe, selvom der allerede er skrevet under på købsaftalen.

Selv hvis køber ikke har fået indskrevet et advokatforbehold i kontrakten, har køberen stadig en fortrydelsesret på seks dage, efter køberen har skrevet under. Det har sælgeren af boligen til gengæld ikke. Som sælger er du bundet og har ingen fortrydelsesret, når først du har skrevet under på købsaftalen.

Det kan derfor være en god idé at overveje at få indskrevet et advokatforbehold i købskontrakten. Som sælger kan du nemlig ligesom køber få indskrevet et advokatforbehold i købsaftalen. Dette giver dig mulighed for både at gennemgå købsaftalen med din boligadvokat samt takke nej til købers tilbud, efter du har skrevet under.