Forebyg forkølelse med et sundt helbred

 

Mand-med-forkoelelse

Åh nej, så er den gal igen! Næsen løber, og halsen gør ondt. Et klassisk tegn på en forkølelse, men ikke hvilken som helst forkølelse. Nej, det er nemlig den meget almindelige og velkendte mandeforkølelse.

Ifølge den danske ordbog er mandeinfluenza et rigtigt begreb, og beskrives som værende en sygdom/forkølelse, som er meget alvorlig ifølge manden, men som andre ikke opfatter alvorlig. Der har været meget snak om, hvorvidt mænd er hårdere ramt end kvinder, når det kommer til sygdom. Videnskaben har bevist, at virus finder mænd svagere, og at det derfor kan føles værre for mænd at blive syge.

Mænd har en svagere immunrespons pga. det mandlige kønshormon testosteron. Når kvinder bliver syge, øges immunresponsen pga. det kvindelige kønshormon østrogen. Det betyder i korte træk, at kvinder kommer sig hurtigere over en infektion end mænd. Det er måske derfor, at det ofte lyder som om, at mændene er døden nær, når de er forkølede.

Forebyg forkølelse

Det bedste du kan gøre, hvis du som mand vil undgå at blive smittet med den meget frygtsomme og smitsomme forkølelse, er at holde dit helbred og immunforsvar sundt. Forkølelse er en smitsom virus og en snedig en af slagsen. Der findes faktisk over 200 forskellige forkølelsesvira.

Det kan derfor også være svært helt at undgå en forkølelse, men hvis du sørger for at opretholde et godt immunforsvar, kan forkølelsen være lettere at holde for døren eller komme igennem – også som mand. Nedenstående råd kan hjælpe dig med et sundere helbred og bedre velvære.

Forebyg-forkoelelse

Spis sundt og varieret

Når du sørger for at spise en sund og varieret kost med masser af grøntsager og fiberrige fuldkorn, får du alle de vitaminer og fibre, som kroppen har brug for. Det er alt sammen med til at styrke og forbedre dit immunforsvar, og du vil derfor have lettere ved at komme igennem en evt. forkølelse.

Undgå stress

Det er generelt særdeles vigtigt for dit helbred og dit immunforsvar at undgå stress, da stress kan udskille det velkendte hormon kortisol. Over en længere periode kan dette stresshormon have en hæmmende virkning på dit immunforsvar og dermed øge risikoen for forkølelse og andre lign. Infektioner.

Få sovet tilstrækkeligt

I forlængelse af at du skal undgå stress og overbelastning af kroppen, er det ydermere rigtig vigtigt at få sovet tilstrækkeligt. Søvn hjælper nemlig med at udhvile kroppen, så den er i balance.

Vær positiv

Det lyder måske fjollet, at positivitet og det at være glad kan forebygge en virus. Alligevel er det ikke desto mindre rigtig vigtigt for dit helbred og velvære, at du generelt er glad og har en positiv indstilling til tingene. Hvis du har det, kan det ofte også synes nemmere at komme igennem en eventuel forkølelse.

Drop rygningen

Hvis du er ryger, er det en god ide at stoppe. Helt. Tobaksrøgen skader nemlig dit immunforsvar, som ihærdigt forsøger at bekæmpe de giftige stoffer fra tobakken, og derfor ikke er i stand til at bekæmpe andre virusinfektioner lige så effektivt, som hvis du ikke røg. Så drop rygningen og sig goddag til et bedre helbred.

Hold en god håndhygiejne

Det mest effektive middel mod en forkølelse eller anden virus er almindelig god håndhygiejne og sund fornuft. Vask hænderne ofte, og især hvis du har pudset næse, og sørg for ikke at røre ved slimhinder i mund, næse eller øjne.

Når skaden er sket

Åh nej, så skete det alligevel. Du er blevet smittet med en forkølelse, og du er nærmest døden nær. Skulle du være så uheldig, så kan du lindre nogle af de gængse symptomer ved bl.a., at:

  1. Drikke varm te, som lindrer den ømme hals
  2. Benytte næsespray, hvis næsen er tilstoppet
  3. Bruge mentol eller eukalyptus til at lindre både næse og hals

Derudover er det vigtigt at give kroppen den tid, den skal bruge for at komme sig over en forkølelse. Midlerne ovenfor kan være med til at gøre det lidt mere ’behageligt’, men ikke desto mindre skal kroppen bruge et vist antal timer/dage på at blive rask igen.