Sådan sparer du penge på vand, varme og el

 

oekonomiske-besparelser

Mange danskere har et højt energiforbrug og bruger hvert år tusindvis af kroner på vand, varme og el. Derfor kan det også være relevant for mange at se på, hvordan man kan gøre forbruget og dermed også regningen på vand, varme og el mindre.

Hvis du gerne vil spare penge på at gøre dit el-, varme- og vandforbrug mindre, er der flere forskellige ting du kan gøre. Både små ændringer i hverdagen og større investeringer kan være med til at sænke dit forbrug, så du på den lange bane kan have flere penge mellem hænderne.

Herunder giver vi dig en række gode råd og tips til, hvordan du kan mindske dit vand-, varme- og elforbrug og opnå store økonomiske besparelser på regningen.

Besparelser på vandregningen

Rigtig mange tænker ikke over, hvor højt deres vandforbrug egentlig er, indtil regningen kommer. Det kan derfor være en rigtig god idé at holde et ekstra godt øje med vandforbruget for at undgå ubehagelige overraskelser. Dette gælder både det vand du selv bruger, når du går i bad og vasker hænder, men også eventuelle utætheder i vandrør eller i toilettet kan give et meget højt vandforbrug og en stor vandregning.

Du kan således sænke dit vandforbrug på flere måder. Først og fremmest kan du slukke for vandet når du smører hænderne ind i sæbe og børster tænder, tage brusebade fremfor karbade og generelt tage kortere bade. Beregninger viser, at du kan spare mange penge på vandregningen ved at gå i bad i kortere tid – særligt hvis I er flere personer, der skal deles om badet.

Derudover kan du mindske vandforbruget ved jævnligt at tjekke vandrør for utætheder, samt tjekke og sikre at vandhanerne ikke drypper, og at toilettet ikke løber. Hvis du opdager nogle utætheder, er det vigtigt at få det fikset med det samme. Dette kan en VVS i Randers hjælpe dig med, så du undgår vandspild og en høj vandregning.

Besparelser på elregningen

el-besparelser

Der er rigtig mange ting du kan gøre for at mindske elforbruget og spare penge på elregningen. Ofte kan bare små ændringer være med til at nedbringe elforbruget, så du opnår store besparelser på elregningen. Herunder har vi skrevet om nogle af de justeringer du kan lave for at spare penge.

Fyld opvaskemaskine og vaskemaskine

Fyld opvaskemaskinen og vaskemaskinen helt op hver gang du bruger dem og sørg desuden for at bruge det korteste vaskeprogram, hvis du kan. På den måde behøver du ikke bruge maskinerne så ofte, og der bliver ikke brugt unødig el på at vaske tøj og service.

Brug tørretumbleren mindst muligt

Undgå så vidt muligt at bruge tørretumbleren, da det kræver meget el at tørre tøj på denne måde. Hvis du alligevel vælger at bruge den, skal du sørge for, at du ikke overfylder den, og at du ikke bruger et for langt program.

Tø maden op

Tø maden op inden tilberedning, så du bruger færre ressourcer på at tilberede maden. Her kan det desuden være en fordel at tø maden op i køleskabet, da de frosne madvarer afgiver kulde til de øvrige madvarer i køleskabet, så køleskabet bruger færre ressourcer på nedkøling.

Undgå standby

Rigtig mange har et TV, der konstant står på standby. Det sluger dog rigtig meget el, hvis TV’et aldrig bliver slukket, men blot står på standby. Sørg derfor for at slukke helt for TV’et og dine andre apparater, der normalt står på standby. Det kan give dig store besparelser på elregningen.

Brug lavest mulige blus

Sæt kogepladen på det lavest mulige blus, når du skal lave mad. Når du skal bringe din mad i kog eller koge vand, bør du således først sætte kogepladen på det højeste blus indtil maden koger, og derefter sætte kogepladen til det laveste blus – dog uden at maden bringes ud af kog.

Det kan desuden være en god idé at udnytte eftervarmen ved at slukke for kogepladen et par minutter før maden er færdig. På den måde sparer du el på opvarmningen. Dette gælder også, hvis du tilbereder maden i ovnen.

Besparelser på varmeregningen

Varmeforbruget er ofte en stor økonomisk post, og mange gange kan varmekilden være en af de største energisluger. Derfor gælder det også om at have en så energieffektiv varmekilde som muligt, hvis man vil sikre sig de største besparelser på varmeregningen.

Hvis din varmekilde bruger rigtig meget energi på opvarmning, kan det således være en god idé at udskifte den til en mere energirigtig varmekilde. Det kan for eksempel være jordvarme, pillefyr eller varmepumpe, som alle er energirigtige og miljøvenlige varmeløsninger, der giver store besparelser på varmeregningen. Skal du have skiftet varmekilden i huset, kan du få hjælp til dette af en VVS i Randers, som også kan give dig vejledning i forhold til valg af varmeløsning til dit hjem.

Andre metoder til at nedbringe varmeforbruget og spare penge på varmeregningen kan blandt andet være at sørge for at dit hjem er isoleret tilstrækkeligt. En velisoleret bolig holder bedre på varmen, så du undgår at skulle bruge unødig energi på at varme boligen op, med det resultat at varmen blot siver ud af boligen igen. Derudover kan det være en god idé at skrue en smule ned for temperaturen, sørge for at holde den samme rumtemperatur i alle rum og slukke for varmen, når du lufter ud, hvis du vil mindske dit varmeforbrug.