Sådan lindrer du bedst din forkølelse – 4 gode råd

 

Ung mand med forkoelelse

Er du blevet ramt af en forkølelse? På denne årstid er det næsten umuligt at undgå at blive forkølet, og i takt med at det bliver koldere, og vi tilbringer mere tid indenfor, stiger risikoen for at blive ramt af en forkølelse også.

Uanset hvor meget vi pakker os ind i store tykke jakker, halstørklæder og handsker, er efterår og vinter for mange en tid med snottet næse og hoste. Det hjælper da heller ikke, at en forkølelsesvirus er meget smitsom, hvilket gør den endnu sværere at undgå.

Der er derfor heller ikke nogen endegyldig løsning på, hvordan du forebygger en forkølelse. Hvis du sørger for at holde kroppen varm, holde en god hygiejne og have et stærkt immunforsvar, er der ikke meget andet at gøre. Og selvom du har styr på disse ting, kan det stadig være svært at undgå at blive smittet, hvis du kommer du i kontakt med en forkølelsesvirus gennem andre personer eller dine omgivelser.

Men hvad skal du så gøre, når du først er blevet smittet? Det giver vi dig en række gode råd til herunder, hvor du kan læse mere om, hvordan du bedst muligt lindrer din forkølelse.

1. Undgå kulde og hold kroppen varm

Der har været meget diskussion om, hvorvidt varme kan være med til at forebygge eller lindre forkølelse. Det skyldes, at virus trives bedre i kulde, og kan overleve i kulde i længere tid. Derudover er kulde med til at mindske blodgennemstrømningen i slimhinderne i næsen, hvilket gør risikoen for at blive ramt af en virus, når kroppen er kold, større.

Når kroppen er kold, kan det desuden gøre det sværere for kroppen at bekæmpe virussen. Det kan derfor være en god idé at sørge for at holde kroppen varm med tykke sokker, varme trøjer og bløde tæpper. Naturligvis skal du ikke ligge på sofaen og svede, men så længe du ikke fryser og er kold, kan det gøre det nemmere for kroppen at bekæmpe og lindre forkølelsen.

Mand fryser

2. Lav et dampbad til lindring af den stoppede næse

Når man er forkølet, er næsen ofte stoppet og sat til, hvilket kan gøre det svært at få luft igennem næsen. Hvis du gerne vil lindre forkølelsen og den snottede næse, kan det således være en god idé at lave et dampbad. Et dampbad kan være med til at løsne op for snottet i næsen. Det kan på den måde være en god lindring, hvis din næse er meget tilstoppet.

Du laver et dampbad ved at hælde kogende vand i en balje og eventuelt tilføje lidt kamillete. Sæt hovedet hen over baljen med et håndklæde over og indånd dampen gennem næsen. Når du har siddet lidt tid, burde der gerne være løsnet op, så du igen kan trække vejret ordentligt.

3. Drik varme drikke til lindring af halsen

Med en forkølelse følger der ofte også hoste og ondt i halsen, hvilket kan være rigtig generende og ubehageligt. Du kan derfor med fordel lindre halsen ved at drikke varme drikke. Det kan for eksempel være kamillete eller en anden te med honning, varm hyldebærsaft eller solbærsaft, varm kakao eller varmt vand med citron og ingefær.

Selvom de varme drikke ikke kan få forkølelsen til at forsvinde hurtigere, kan varmen virke lindrende og beroligende på halsen.

4. Spis naturlægemidler mod forkølelsen

Er du ramt af en forkølelse, kan det være en mulighed at tage naturlægemidler, som kan hjælpe med at lindre forkølelsen, så du kommer dig hurtigere over sygdommen.

Naturlægemidlet Kan Jang indeholder ekstrakter fra lægeurter, som virker styrkende og lindrende. Det er desuden godkendt af Lægemiddelstyrelsen til lindring af forkølelse. Derudover kan naturlægemidlet Echinaforce også have en lindrende virkning på forkølelse. Det indeholder nemlig solhat, som er med til at styrke immunforsvaret, hvilket gør, at kroppen bedre kan bekæmpe forkølelsesvirussen.