En varmepumpe er en god og miljøvenlig løsning – men er den også det for dig?
Det seneste stykke tid har der været stor fokus på miljøvenlige varmekilder, og nu hvor gaspriserne stiger, kan det være en god idé at overveje, om du skal have en anden varmekilde i din bolig. En varmepumpe er en rigtig god, effektiv og miljøvenlig løsning for rigtig mange danskere. Men hvordan finder du så ud af, om du er en af dem? Det kan du gøre ved at kigge med i nedenstående artikel, hvor vi fortæller dig, hvad det kræver at få en varmepumpe.
God isolering af din bolig
En varmepumpe kræver, at din bolig er godt isoleret. Hvis ikke boligen er godt isoleret, risikerer du, at du at al den gode varme ryger ud af boligen i stedet for at blive. Vælger du en varmepumpe, får du ikke nok ud af denne, hvis boligen ikke er korrekt og godt nok isoleret, da pumpen dermed bliver dyrere at have i brug. Og det er spild af penge. Derfor gør du klogt i at undersøge, om isoleringen nu er i top i din bolig, inden du køber en varmepumpe. Kan det ikke svare sig at isolere boligen, bør du overveje en anden varmekilde som alternativ.
En varmepumpe kræver god plads
En varmepumpe er ikke en lille kasse, du bare lige får sat op. Det er et stort apparat, som fylder en hel del, der hvor du vælger at placere det. En varmepumpe består nemlig både af en indedel og en udedel. Udedelen monteres oftest op ad en husmur i haven eller lign. Indedelen skal monteres et sted i boligen, hvor du har plads. Det vil typisk være i et bryggers eller måske et værksted i forlængelse af boligen.
Derfor skal du også sikre dig, at du har pladsen til en varmepumpe. Har du ikke det, kan det først og fremmest blive generende for dig, men samtidig kan det også give mere støj, som kan være generende for naboer. Vælg derfor kun en varmepumpe, hvis du har god plads i haven.
Er din bolig udstyret med radiatorer?
Hvis din bolig er udstyret med radiatorer, kan varmepumpen være en ganske fornuftig løsning, dog med enkelte forbehold. Dine radiatorer skal kunne fungere ved en lav fremløbstemperatur. Hvis de ikke kan varme boligen op, når du sætter fremløbstemperaturen ned, så er en varmepumpe ikke en god løsning for dig. Årsagen hertil er, at en varmepumpe har en lav fremløbstemperatur, når den er i drift. Men kan det derimod lade sig gøre for dine radiatorer at opvarme boligen tilstrækkeligt, så er varmepumpen ideel og effektiv for dig, da det dermed er nemt at skifte til en varmepumpe.
Med en installation af varmepumpe kan du således bibeholde dine radiatorer og få en billig og miljøvenlig varmekilde. Har du gulvvarme, vil dette fungere endnu bedre end radiatorerne. Det skyldes, at gulvvarme fungerer godt med en lav fremløbstemperatur, og derfor egner sig godt til varmepumper.
Tjek, om du kan få fjernvarme
Inden du går all in på varmepumpen, så er det værd at undersøge, om din bolig har mulighed for at få fjernvarmeanlæg. Flere og flere steder er det blevet muligt at få fjernvarme, og det er en rigtig god, billig og miljøvenlig opvarmningskilde. Har du derfor mulighed for at tilslutte dig fjernvarmen, kan dette være en bedre eller lige så god mulighed som varmepumpen.