Øg din sædkvalitet med disse 5 tips

 

Vi oplever i stigende grad, at flere og flere par ikke kan få børn, og dermed er ufrivilligt barnløse. Undersøgelser viser, at mænds fertilitet generelt er faldet de seneste par, og det kan være hårdt for par ikke at kunne blive gravide, selvom de har forsøgt i lang tid.

Derfor har vi samlet en række tips til, hvordan du som mand selv kan forbedre din sædkvalitet, så du og din partner chance for graviditet øges.

Drop alkoholen

Vil du virkelig gerne have bedre sædkvalitet? Så skal du som det første lægge alkoholen på hylden. Alkoholen er nemlig ikke god for sin sæd, da det kan medføre, at sædcellerne bliver sløve og får skader. Er det lige drastisk nok at skære helt ned på din eftermiddags øl eller vin om aftenen, bør du følge Sundhedsstyrelsen anbefalinger for antal af genstande for mænd om ugen.

Kvit cigaretterne

Cigaretter er en af de helt store syndere, hvis du gerne vil forbedre din sædkvalitet. Flere studier har vist, at hvis du som mand er ryger, kan det nedsætte fertiliteten en hel del. Derfor er det en god idé at lægge cigaretterne på hylden, hvis du og din partner gerne vil lave en baby.

Spis sundt

At spise sundt er en løsning på mange udfordringer og problemer i vores hverdag, og fertiliteten er en af dem. Sund kost kan bidrage til, at du får den nødvendige næring i form af vitaminer og mineraler. Dette kan bidrage til større mobilitet hos sædcellerne. Kosten bør bestå af bl.a. bestå af sundt fedt og grøntsager frem for rødt kød og for meget fedt og sukker.

Spis kosttilskud

Ligeså vel som en sund kost kan forbedre din sædkvalitet, kan visse kosttilskud også hjælpe de små svømmere lidt på vej. Her kan du bl.a. overveje tage kosttilskud som zink, D-vitamin, folinsyre og selen. Vær opmærksom på ikke at indtage for mange kosttilskud, da dette ikke virker bedre. Tal evt. med din læge om, hvilke kosttilskud, du bør indtage. Det er endvidere end god idé at starte ud med at kvitte cigaretterne og spise sundt, inden du begynder på en hel masse kosttilskud.

Få motion

Som med den sunde kost, så er motion også et vidundermiddel, når det kommer til mange ting, heriblandt også din sædkvalitet. Når du motionerer, er det med til at forbedre sædkvaliteten, og derfor er regelmæssig motion vigtigt, når I prøver at blive gravide. Dertil skal også nævnes, at motion jo er godt for mange ting, og kan bl.a. være med til at forhindre depression og overvægt. Sidstnævnte er også en faktor der spiller negativt ind på fertiliteten hos både mænd og kvinder.

Test din sædkvalitet hjemme

test af sædkvalitetHvis du og din partner længe har forsøgt at blive gravide, men det endnu ikke er lykkedes, kan du overveje at teste din sædkvalitet. På dit online apotek kan du købe forskellige sæt til hjemmebrug, hvor du kan teste din sædkvalitet og dermed finde frem til, hvor god den er. Et andet alternativ er at blive testet på en fertilitetsklinik, men dette kan du først få lov til, hvis du får en henvisning fra lægen.