5 tips til at spare penge på varmeregningen

 

Stort-varmeforbrug

I takt med at energipriserne i Danmark stiger, er flere og flere danskere blevet mere opmærksomme på deres varme- og strømforbrug. Mange vælger også at lave nye investeringer og gøre en aktiv indsats i dagligdagen for at mindske deres strøm- og varmeforbrug og dermed undgå at få en ekstra regning fra el- og varmeudbyderen.

At spare på strømmen handler i høj grad om at lave små ændringer i hverdagen, såsom at huske at slukke for lys og andre el-apparater, undgå at bruge tørretumbleren og sørge for at fylde vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op.

At spare på varmen kan på samme måde være at lave små ændringer i hverdagen, men i nogle tilfælde kan det kræve, at man laver nogle større investeringer for at sikre et lavere varmeforbrug. Få 5 tips til at mindske dit varmeforbrug og spare penge på varmeregningen herunder.

Skru ned for radiatorerne

Det giver formodentlig god mening, at du skal skrue ned for varmen, når du gerne vil mindske varmeforbruget. Det betyder dog ikke, at du helt skal slukke for radiatorerne. Hvis blot du sænker temperaturen et par grader, kan du allerede dér spare omkring 5% på varmeregningen. Gør det derfor til en vane at skrue ned for radiatorerne, og sørg for at alle rum har den samme temperatur på mellem 18 og 21 grader.

Det er desuden en god idé at skrue ned for varmen om natten, hvor der ikke er behov for varme i flere forskellige rum. Får du mange gæster på besøg, er det også en god idé at skrue ned for varmen. Når mange mennesker er samlet i samme rum, vil temperaturen nemlig typisk stige, og det er derfor ofte unødvendigt med en masse varme fra radiatorerne.

Luft ud i kort tid ad gangen

Det er vigtigt at lufte ud hver dag for at sikre et godt indeklima. Vil du gerne spare på varmeforbruget, er det dog vigtigt, at du undgår at lufte ud for længe ad gangen. Hvis du lader vinduet stå åbent i halve eller hele timer, risikerer du nemlig, at væggene bliver kolde, og det vil derfor kræve mere energi at opvarme dem igen.

I stedet bør du derfor sørge for at lufte ud i kortere tid flere gange dagligt. Det anbefales at lufte ud 2-3 gange om dagen med gennemtræk i ca. 10 minutter. Dermed undgår du afkølede vægge og møbler.

Udluftning

Investér i en efterisolering

En dårligt isoleret bolig kræver mere energi at opvarme. Er der en dårlig isolering i boligen, kan det derfor være en god idé at investere i en efterisolering. På den måde undgår du nemlig, at varmen i siver ud gennem hulmuren eller loftet, hvilket betyder, at du ikke skal bruge så meget energi på at opvarme boligen.

De steder der typisk vil være en fordel at efterisolere er loftet, hulmur og ved etageadskillelsen mellem kælderen og stueetagen.

Skift til en luft til vand varmepumpe

En lidt større investering som til gengæld kan gøre en stor forskel for varmeforbruget er en luft til vand varmepumpe. Har du i forvejen et oliefyr eller et naturgasfyr, vil du kunne spare op til 60% på din varmeregning ved at investere i en luft til vand varmepumpe.

Luft til vand varmepumper er desuden energieffektive, varmestabile og klimavenlige, og så er det nemt at installere, fordi du kan bruge de eksisterende radiatorer. En luft til vand varmepumpe kan derfor være en god løsning, hvis du gerne vil mindske dit varmeforbrug.

Hvis du tænker, at en luft til vand varmepumpe er en lidt for dyr investering, så husk på at varmepumpen hurtigt tjener sig hjem igen på få år. Det er desuden muligt at søge om tilskud til installation af varmepumpe.

Udskift de utætte vinduer

Hvis vinduerne i boligen er utætte, kan det medføre, at der kommer træk ind i boligen. Når der er træk, kræver det mere energi at opvarme boligen, hvilket er skidt for varmeforbruget og varmeregningen. Det er derfor en god idé at få skiftet vinduerne, hvis man har utætte vinduer.

Vil du blot forbedre isoleringen i vinduerne, kan du eventuelt erstatte dine eksisterende termoruder med energiruder. Dette kan være med til at forbedre isoleringseffekten og bidrage til et mindre varmeforbrug samt en mindre varmeregning.