fasekompensering

Tænk klimaet ind i din hverdag

 

 

 

Hvis du som så mange andre danskere ønsker at gøre hverdagen lidt grønnere, men er i tvivl om, hvordan du skal komme i gang, har vi her samlet en række tips til, hvordan du med små skridt kan gøre hverdagen lidt mere klimavenlig. Et godt tip er først og fremmest gradvist at ændre små vaner frem for at tage en kold tyrker.

Spar på vandet

Hvis du ikke kan undvære dit daglige bad, kan du spare 7500 liter vand om året, hvis du blot forkorter badet med to minutter. Udover at gøre miljøet en stor tjeneste kan det ligeledes mærkes på pengepungen. Gør det også til en vane at slukke for vandet, når du sæber dig ind.

Hvis vandet skal løbe et par minutter før det bliver lunt, kan du opsamle vandet i en balje eller vandkande, som efterfølgende kan bruges til at vande planter med. På den måde går vandet ikke til spilde.

Skift til LED-belysning

Gør som mange andre danskere og udskift al belysning i hjemmet med LED. I perioden 2018 til 2021 er salget af LED-lys steget med 68 %, og det er ikke uden grund. Udover at LED er langt mere energibesparende i forhold til traditionelle glødepærer, er levetiden længere og der er ingen opvarmningstid, så lyset tændes med det samme, når du trykker på kontakten.

Udnyt kapaciteten og doser korrekt

Når du vasker tøj, så sørg for at fylde maskinen fremfor at sætte en halv tøjvask over. Hvis du plejer at vaske ved 40 grader, kan du med fordel skrue ned på 30 grader – tøjet bliver stadig rent. Nogle maskiner kan vaske ved 15 grader, men her kræves et koldvaskemiddel, som fjerner skidt ved lave temperaturer. Hvis du har en opvaskemaskine, skal du huske at fylde den helt op for at spare på både vand og energi. For begge maskiner gør det sig gældende at du doserer vaskemidlet korrekt. Mere sæbe er ikke ensbetydende med, at tøjet eller servicet bliver renere. Tværtimod er det skidt for miljøet, og sæberester kan risikere at sætte sig fast i tøjet.

fasekompensering

Spar på strømmen

Husk altid at slukke for lyset når du forlader et rum og sluk ligeledes for apparater, som står på standby, da de er passive strømslugere. Det kan være en god ide at benytte en elspare-strømskinne, så du nemmere kan slukke for alle de elektriske apparater, der er tilkoblet. Hvis det er tid til at udskifte nogle af dine elapparater, så gå efter de miljøvenlige i energiklasse A. Når du skal på weekend eller ferie, så husk at lukke helt ned – også for routeren, medmindre du har installationer, som kræver opkobling på nettet.

Afmeld dine reklamer

Hvis du er en af dem, som smider dine reklamer direkte i skraldespanden, kan du med fordel afmelde dem, så de ikke længere er en byrde for din postkasse. Du kan også vælge kun at få tilsendt reklamer fra dine yndlingssupermarkeder. Uanset hvad er du med til at minimere papirspild.

Mange af ovenstående tiltag kan sagtens overføres til virksomheder. For eksempel kan fasekompensering nedsætte driftsomkostningerne idet at strømforbruget mindskes og forsyningskvaliteten forbedres samtidig med, at levetiden på kabler og transformere forlænges. Så hvis du er virksomhedsejer, er det værd at overveje en grønnere arbejdsgang.