solcreme ansigt

Husk nu solcremen

 

 

 

Danske mænd er kendt for at være sparsomme med brugen af solcreme. Nyere undersøgelser viser, at halvdelen af danske mænd dropper solcremen, når de tager på stranden, fordi de ikke mener, det er nødvendigt i Danmark. Mange mænd forbinder solcreme med solbadning, hvilket jo er noget, kvinder er mestre i. Selvom flere mænd er gode til at dække sig til med tøj, er det stadig ikke nok for at undgå solens skarpe stråler i foråret og hen over sommeren. Uanset om du skal i haven, løbe en tur eller en tur på golfbanen, er det vigtigt at smøre sig ind med solcreme.

Konsekvenser ved en solskoldning

Du tænker måske ikke meget over, hvad en solskoldning kan medføre på lang sigt. De umiddelbare konsekvenser er en rød, øm og senere hen skældende hud. Men for hver solskoldning du udsættes for, ødelægges arvematerialet i cellerne. Kroppen er så klog, at den kan reparere sig selv, men hvis den udsættes tilpas mange gange for UV-stråler gennem livet, kan kroppen ikke længere reparere sig selv, og der opstår risiko for at udvikle hudkræft.

En stigning i kræfttilfælde

Gennem de sidste tre årtier er antallet af hudkræft mere end tredoblet hos mænd i forhold til kvinder. Flere mænd end kvinder dør ligeledes af modermærkekræft. Det er særligt den ældre generation af mænd, som rammes af modermærkekræft. Mange af tilfældene kunne have været undgået, hvis de havde brugt solcreme i ungdommen. Modermærkekræft ses dog også hos unge mænd i alderen 15 – 34 år. En anden grund til stigningen er at flere benytter sig af solarie, som ligeledes øger risikoen for hudkræft. Solarie er lige så skadeligt som solens UV-stråler.

Undersøg dig selv for modermærkekræft

Det viser sig, at mænd ikke er særlig gode til at undersøge sig selv. Men det er vigtigt at undersøge sig selv for modermærkekræft, da det er en aggressiv kræfttype. Hvis du har en partner, kan du få vedkommende til at undersøge dig de steder, hvor du har svært ved at se. Husk også at undersøge dine inderlår, fodsåler og i hårgrænsen, da modermærkekræft kan opstå alle steder. Har du mistanke om hudkræft, eller undrer dig over ændringer i huden, er det vigtigt at søge læge, så du kan blive undersøgt ordentligt.

Ændringer i huden kan være:

  • Sår der ikke heler.
  • Modermærker der ændrer størrelse eller farve.
  • Modermærker med ujævne kanter eller asymmetrisk udseende.
  • Modermærker der bløder eller danner sår.

solcreme ansigt

Gør solcreme til en rutine

En rigtig mand har et solcreme ansigt. Gør det til en del af din morgenrutine at smøre solcreme i ansigtet og på de kropsdele, som er blottede. Hvis du cykler til og fra arbejde, er ansigtet, nakken og armene særligt udsatte. Måske bryder du dig ikke om klistret solcreme, men det er ingen undskyldning. Markedet for solbeskyttelse boomer, og der findes solcremer, som er målrettet forskellige hudtyper og som hurtigt absorberes i huden. I Danmark kan du nøjes med faktor 15, men hvis du rejser sydpå, er det nødvendigt at smøre sig ind i faktor 30. Det samme gør sig gældende, hvis du er rødhåret eller har en sart hud. Det er vigtigt at du smører dig ind på ny, hvis du har badet eller svedt meget. Brug en håndfuld solcreme til hele kroppen og smør dig ind med jævne mellemrum på de mest udsatte steder såsom ansigt, skuldre, nakke og arme. Hold øje med UV-indekset som indikerer, hvor stærk solens stråler er. Når UV-indekset er over 3, er det på tide at smøre sig ind med solcreme.