Sådan vælger du den rette varmepumpe

 

køb varmepumpeDer bliver solgt flere og flere varmepumper til mange danskere rundt om i landet. Det skyldes til dels, at der er kommet et øget fokus på at være miljøvenlig, men det skyldes samtidig også de stigende energi- og gaspriser, da du ofte kan spare en del penge ved at skifte til en varmepumpe.

Er du stadig ikke hoppet på fjernvarme- eller varmepumpebølgen? Så kan du heldigvis nå det endnu og med nedenstående råd, bliver du klædt på til at se, hvad du skal kigge efter, når du skal købe ny varmepumpe.

Vælg en godkendt varmepumpe

Når du skal investere i en varmepumpe, er det vigtigt, at denne er godkendt og testet af Energistyrelsen. Dette kan du bl.a., undersøge ved at se på Energistyrelsens liste over varmepumper, der er energimærkede. Her får du et overblik over, hvilket energimærke de forskellige varmepumper har, og samtidig kan du se på, hvor mange dB varmepumpen støjer/larmer med.

Vælg en godkendt installatør

Har du fundet den varmepumpe, du ønsker, skal du finde frem til, hvem der skal installere den. En installation af varmepumpe kræver en uddannet montør, som ved hvad han laver, så du ikke pludselig står med en fejlmonteret varmepumpe. Det kan samtidig være en god idé at spørge familie eller venner, om de kender til en god montør i området. Alternativt kan du få tilbud fra flere håndværkere, så du får den bedste pris.

Se efter energieffektiviteten på varmepumpen

Det er værd at vide, hvor energieffektiv din kommende varmepumpe er, og det kan du se ved at kigge på SCOP tallet. Vær dog opmærksom på, at det ikke er alle varmepumper, der har et SCOP tal.

SCOP står for Seasonal Coefficient of Performance. SCOP-tallet angiver, hvor effektiv pumpen er fordelt over et helt år, og er dermed ret væsentligt at se på, når du skal købe varmepumpe. Tallet skal gerne ligge mellem 3,5 og 6 for luft-til-vand varmepumper og højere end 6 for luft-til-luft varmepumper. Gå således efter det højeste tal som muligt på varmepumpen, dermed får du den mest energieffektive pumpe.

Vælg en pumpe med den rette størrelse

Hvis du ikke lige kender til markedet for varmepumper, kan det godt være en smule forvirrende, når du skal finde den rigtige størrelse til jeres behov. Det er derfor en god idé at finde frem til, hvad jeres behov er, og derefter tage en snak med en professionel for at finde den rigtige størrelse til jeres behov.

Vælg en behovsstyret varmepumpe

varmepumpe mand snakker med anden mandDer findes rigtige mange forskellige typer og størrelser af varmepumper. Dette inkluderer bl.a. også, at du kan få varmepumper, der er behovsstyret. Hvis en varmepumpe er behovsstyret betyder det, at den regulerer efter dit behov, hvilket kan være en stor fordel.

Akkumuleringstank ved en luft-til-vand varmepumpe

Hvis du har planer om at købe en luft-til-vand varmepumpe, bør du overveje at se nærmere på de varmepumper, der har en indbygget akkumuleringstank. Denne giver dig mulighed for at få varmt vand i dine radiatorer hele tiden, skulle der opstå et pludseligt behov. Det kan således være en stor fordel for dig, da du dermed ikke behøver tænde eller slukke for varmepumpen hele tiden. Disse varmepumper kan være dyrere end dem uden en akkumuleringstank, men er ofte prisen værd.