Inkontinens: Sådan rammer det hos mænd

 

inkontinens-hos-mand

Urininkontinens rammer rigtig mange danskere – unge som gamle. Og selvom det i højere grad er kvinder, der oplever at blive ramt af urininkontinens, er der også rigtig mange mænd, der enten på grund af sygdom eller på grund af alder bliver ramt af inkontinens og oplever ufrivillig vandladning.

Inkontinens er fortsat et meget tabubelagt emne, og det er de færreste mænd, der taler om det. Faktisk er det under halvdelen af mænd med inkontinens, der går til lægen med deres inkontinens. Det betyder, at mange mænd ikke får den vejledning og hjælp de har brug for. Mange mænd skammer sig desuden over at have inkontinens, hvilket i nogle tilfælde kan føre til psykiske problemer.

Herunder kan du blive lidt klogere på nogle af årsagerne til inkontinens hos mænd, og hvordan du kan gøre din hverdag nemmere med den rette beskyttelse. Har du inkontinens, er det dog også vigtigt, at du taler med din læge om problemet, da lægen kan hjælpe dig med gode råd og vejledning til behandling af problemet.

Hvorfor får mænd inkontinens

Årsagen til, hvorfor mænd rammes af inkontinens, kan være mange, og ofte er der andre grunde til at mænd får inkontinens, end hvorfor kvinder får det. Mange kvinder oplever at få inkontinens på grund af dårlige lukkemekanismer i blæren som følge af en svækket bækkenbundsmuskel efter fødsel. Dette er sjovt nok ikke årsagen til, hvorfor mænd får inkontinens.

Hos mænd skyldes inkontinens i mange tilfælde forstørret prostata. Ved forstørret prostata kan man have besværet vandladning, fordi urinen ikke kan passere, hvilket gør, at blæren bliver overfyldt og løber over ufrivilligt og ukontrolleret. Denne form for inkontinens kaldes overløbs-inkontinens og ses også ved prostatakræft. Ved forstørret prostata kan man desuden opleve vandladningsbesvær i forbindelse med at tømme blæren helt eller problemer med slap urinstråle. Derudover kan man opleve trang til hyppige vandladninger, der gør, at det kan være svært at nå at komme på toilettet, inden det er for sent, og som kan resultere i urge-inkontinens.

Nogle andre årsager til inkontinens hos mænd kan også være beskadigelser af nervesystemet, hvilket kan give refleks-inkontinens, hvor man ikke har kontrol over sin vandladning på grund af skader i nervesystemet eller hjernen. Endelig kan inkontinens være en følgevirkning af en operation af prostata, herunder operation af forstørret prostata eller operation af prostatakræft, hvilket kan give en svag lukkemuskel, som kan føre til stress-inkontinens.

mand-med-inkontinens

Få optimal beskyttelse med Tena Men

Inkontinens kan være meget generende, og for nogle mænd er inkontinens et så stort problem, at det sætter begrænsninger for dem i hverdagen både i forbindelse med dagligdagsaktiviteter og i sociale sammenhænge. Det kan derfor også være godt at vide, at der findes mange hjælpemidler, også til mænd, der kan gøre hverdagen lidt nemmere, hvis du lider af inkontinens.

Tena har lavet en række inkontinensbind og bleer med forskellig sugeevne til mænd kaldet Tena Men, der giver dig optimal beskyttelse, så du ikke behøver at være nervøs eller bekymret, hvis du oplever ufrivillig vandladning. Tena har desuden også lavet forskellige plejeprodukter til inkontinens, der kan sikre dig en god hygiejne. Tena og Tena Men kan derfor være rigtig gode at kigge efter, hvis du har problemer med ufrivillig vandladning og inkontinens.