Vildt – Sådan får du mere end 10 millioner YouTube-visninger på 10 dage

 

Svenske Wintergatan har fået 10 millioner visninger på mindre end 10 dage

Kim Kardashian kan muligvis få 11 millioner visninger på YouTube ved at lægge en video af sig selv nøgen online – om den bliver censureret af YouTube er et andet, mere kedeligt spørgsmål. Men hvis man nu ikke skal ty til billige tricks som nøgenhed og ydmygelse af sig selv eller en kendis, hvad kan man så gøre for at få mere end 10 millioner mennesker til at se sin video på bare 10 dage?

Lav noget fedt – det virker

Det er ikke alle, der har særlige talenter, og hvis de havde, ville de ophøre med at være særlige. Men kan man noget, kan det udnyttes til at tjene penge på opmærksomheden. Tag bare den svenske musikgruppe, Wintergatan, som harkreeret den fantastiske ”Marble Machine”, som er et større stykke ingeniørarbejde, der spiller musik ved hjælp af glaskugler.

Ikke nok med, at de har skabt et vildt ”instrument” – de har også skabt en smuk lyd. Med deres ”Marble Machine” har de opnået noget, som de færreste kommer til – nemlig at få 11 millioner views på bare to uger. Videoen af maskinen blev publiceret på YouTube d. 1. marts, og allerede d. 3. marts havde de fået flere millioner visninger – og husk, at antallet af visninger på YouTube beskriver de fuldendte visninger, altså folk, der har set videoen til ende.

Det er altså en imponerende præstation i sig selv – men ikke nok med det, så er maskinen også et imponerende stykke håndværk, som ikke bare spiller smuk musik, men også formår at forundre og fascinere.

Det er ikke alle, der kan få 11 millioner views på YT, mens Wintergatan kunne

Photo: Samuel Westergren

2.000 glaskugler og 3.000 dele bliver til musik

Arbejdet med at skabe ”Marble Machine”-instrumentet har taget adskillelige måneder, og det færdige resultat består af 3.000 dele og 2.000 glaskugler. Maskinen, der er kommet ud af det, er bygget op med en masse tandhjul og ”rullebånd”, som ved hjælp af håndsving trækker de 2.000 glaskugler rundt i systemet, hvor de falder ned på instrument-elementer.

Hele konstruktionen er fascinerende – det hele er timet og nøje tilrettelagt, så glaskuglernes rejse gennem maskinen bliver til ægte musik, der ikke bare er udefinérbar støj, men smuk melodi. Der er med andre ord ikke noget at sige til, at denne video er blevet et superhit på internettet.

Er man interesseret, kan man se Marble Machines tilblivelse på Wintergatans YouTube-kanal, hvor de har lagt videoer fra processen op. Vil man bare gerne se maskinen i aktion, kan det lade sig gøre nedenfor: