Vidste du – Nicorette var de første med nikotinerstatninger?

 

Nikotinerstatning

Nu om dage er der en masse forskellige redskaber, som er lavet med det formål, at hjælpe rygere til at blive ikke-rygere. Der findes både terapi og coaching, men der findes også et væld af produkter, som kan hjælpe på rygetrangen.

Mange fungerer på den måde, at produkterne giver brugeren en mængde nikotin, som ellers skulle indtages gennem rygning.

I rygestopprodukterne er der dog ikke røg involveret, og derfor undgår man en del af den skadelige virkning ved rygning.

De første der kom på denne ide var Nicorette, som faktisk startede i Sverige.

Tyggegummiet var første produkt fra Nicorette

Det første produkt i det, der skulle blive til en lang serie af produkter, som skulle afhjælpe rygetrang, var tyggegummi. Det var dog ikke et hvilket som helst tyggegummi, der kom til verden i Sverige.

Noget af det revolutionerende var den måde, nikotinen blev administreret gennem tyggegummiet på.

Nikotinen bliver nemlig ikke sprøjtet ind i munden, så snart man tygger på tyggegummiet første gang. I stedet bliver der doseret en vis mængde nikotin i løbet af længere tid, så man får en bedre fornemmelse af, at nikotinen når ind i kroppen.

På det lidt tekniske niveau handler det om, at nikotinen er bundet til nogle ioner, som gør det muligt at få større kontrol over, hvor hurtigt nikotinen kommer ind i kroppen.

Samme tanke i andre produkter

Nikotin produkter

Tyggegummiet var på ide stadiet sidst i 1960’erne, og det endte i et produkt i 70’erne, men siden da er Nicorette blevet til meget mere end bare tyggegummier.

Nicorette kan i dag præstere en lang og forskelligartet produktportefølje, som dog alle har samme mål. At udskifte cigaretterne og røgen med andre måder at få nikotin på med henblik på at slippe af med sin afhængighed af nikotin.

I dag findes der både sprays, plastre, tabletter og en inhalator.

Udvalget er med til at sikre, at der nok skal være noget til en, selvom man ikke nødvendigvis bryder sig om tyggegummierne.

Ideen kom fra en ven – og ubåde og fly

Hovedmanden bag de siden så kendte tyggegummier hedder Ove Fernö. Han fik post fra en af sine venner, Claes Lundgren, som var ansat ved universitetet i Lund – professoren fra universitetet foreslog at lave en substitut til tobak.

Lundgren havde nemlig lagt mærke til, at besætningerne i fly og ubåde brugte skrå og snus, når det ikke var muligt at tænde cigaretter. Ikke overraskende var der tidspunkter og situationer, hvor åben ild ikke var den bedste ide, når man er i lufttætte kasser i vandet eller højt oppe i luften.

Lundgren og en kollega foreslog endda navnet ’Nicorette’, som skulle være en blanding af ordene ’nikotin’ og ’rette’, i betydningen fixe, reparere eller rette op.

Ideen landede i Fernös hænder i 1967, og i 1971 producerede hans firma, AB Leo, de første nikotintyggegummier.

Nicorette er et effektivt værktøj, men det kræver vilje

At slippe for sin rygetrang kræver vilje, og det kræver dedikation. Nicorette er et af de produkter, der er med til at gøre processen lettere for mange, men man kommer ikke i mål, uden at lægge noget arbejde i projektet.

Et godt første skridt er at skifte fra cigaretter til et af nikotinprodukterne, fordi på den måde slipper man for at blive udsat for de farlige og skadelige stoffer, der findes i cigaretternes røg.

Herfra er det en god ide at lægge en plan for, hvordan man vil trappe ned med nikotinprodukterne, så man også slipper for nikotinafhængigheden.