Indbyggernavne

Ved du, hvad en esking er? Nogle byers indbyggere har særlige navne

 

De fleste ved godt, at man kan kalde folk fra Fyn for fynboer og folk fra Bornholm for bornholmere – det er brugt så meget i medierne og i daglig tale til, at det for det meste i hvert fald vil blive genkendt i hele landet. Sådan er det dog ikke med alle disse betegnelser for borgere i bestemte områder og byer.

Som nævnt ovenfor er nogle navne på disse folk brugt i vidt omfang, og de er ret højt oppe i folks bevidsthed, men der er mange flere steder, som har et særligt navn til sine indbyggere.

For at kigge mod overskriften på denne artikel kan vi jo afsløre, at en esking er en indbygger fra Assentoft. Assentoft er en forstad til Randers (hvis indbyggere hedder randrusianere), og det viser ganske fint, at det ikke kun er de store byer, som har fundet på betegnelser for sine indbyggere.

Nærhed og sammenhold fra gamle dage

Disse betegnelser er et udtryk for, at man i gamle dage sandsynligvis var mere indbyrdes afhængige af hinanden, og at det derfor var godt og måske nødvendigt med et stærkt sammenhold i de små samfund. Man gav hinanden en fælles betegnelse, som man kunne identificere sig med.

Det er med til at styrke fællesskabet, ligesom når vi i hele landet kan kalde os danskere, det drejer sig bare om en noget mindre gruppe af individer. Selvom vi ikke er helt så lokalt afhængige længere, er der stadig god grund til at holde fast i disse betegnelser for at holde det lokale islæt i byerne og områderne.

Ejendomsmæglerne i Assentoft kan eksempelvis bruge det som argument, at man kan blive esking, hvis man flytter til byen og bliver en del af lokalsamfundet. Det er ofte noget, tilflyttere til de mindre byer leder efter – særligt når de kommer fra store byer, som kan opfattes kolde og fjerne, fordi der er så mange mennesker, at man ikke knytter sig til dem.

Indbyggernavne

Sjove og naturlige navne

Der findes mange forskellige navne til beboere fra specifikke steder. Nogle af dem er relativt naturlige som bornholmer fra artiklens indledning. Tag stednavnet og sæt endelsen -er på, så har du en person fra stedet. I dette tilfælde bliver Bornholm + -er til bornholmer, det er simpelt nok.

Et skridt videre er nogle andre endelser som -it. Indbyggere i Skive hedder eksempelvis skibonitter, indbyggere i Nakskov hedder nakskovit, og indbyggere i Maribo kan man kalde maribonitter. Skive er særlig, fordi stednavnet også ændrer sig, og v’et i Skive bliver til et B.

Og så er der folkene fra Assentoft, som man kan kalde eskinger. Sproget.dk har lavet en liste over disse betegnelser, men selv den har ikke betegnelsen esking – det kan man dog finde et bud på i Gyldendals Den Store Danske.

Esking giver ikke så meget mening ved første øjekast, men Wikipedia mener, at Assen-delen af Assentoft kommer fra det olddanske ord æsking, som betyder en bevoksning af asketræer. Når man tager det med i regnestykket, giver betegnelsen esking meget mere mening for beboere i Assentoft.