Vikararbejde kan være et godt studiejob for mange unge

 

Vikararbejde kan være et godt studiejob

Hvad enten det primære formål er at skaffe sig en ekstra indkomst ud over SU’en, eller om det er at positionere sig bedre til sin fremtidige karriere, er mange unge på jagt efter studiejobs. Det er som regel en god måde for virksomheder at få dækket de mindre behov for arbejdskraft, og det er godt for den unge, som gerne vil have noget på sit CV eller i sin pengepung – eller begge dele.

Når lysten til et studiejob er på plads, kommer det næste skridt, nemlig at finde det rette studiejob. Det kan være noget sværere end at blive enig med sig selv om, at man har lyst til et. Selvom der er mange virksomheder, som bruger studerende, er der også mange studerende om de studiejobs, der findes.

Et sted at kigge ud over de stillinger, som hedder studiejobs, er ved at vende blikket mod vikararbejde. Her ligger gode muligheder for at arbejde i en kapacitet, som passer godt til, at man egentlig har et fuldtidsstudie som ens primære beskæftigelse.

Vikariater i mange formater

Vikararbejde findes inden for mange brancher

Man kan få vikararbejde på tusindvis af måder, og derfor er det ofte til at finde en, som passer godt til ens studievaner. Hvis man eksempelvis har undervisning alle hverdage, kan man finde vikararbejde i weekenderne, mens det andre steder er muligt at vikariere en hel uge et sted, fordi det falder sammen med en opgave, man kan skrive efter arbejdet.

Det er naturligvis vigtigt, at man altid kan give sig fuldt ud til sine studier, så man må finde et job ved siden af, som kan passe sammen med studierne, men det kan man i mange tilfælde også ofte.

Faktisk kan man inden for nogle brancher så at sige tage hul på livet som færdiguddannet før tid ved at finde vikararbejde. Eksempelvis kan man blive lægevikar, allerede når man har bestået 8. semester, som Foreningen af Danske Lægestuderende skriver på deres hjemmeside.

Det betyder altså, at man kan blive lægevikar, mens man stadig studerer på den del af uddannelsen, som ligger efter 8. semester, og på den måde kan man på samme tid få praktisk erfaring sammen med en suppleret indkomst i studietiden.

Studiejob er næsten et krav

For mange unge bliver det opfattet som værende tæt på et krav, at man har haft et arbejde under studiet, når man kæmper om fuldtidsstillingerne efter uddannelsen. Mange arbejdsgivere kigger på, om de nyudklækkede ex-studerende har erfaring fra studiejobs, når de skal ansætte nye.

Arbejdsgiverne kigger efterhånden i så høj grad på det, at det er nødvendigt at have haft et relevant studiejob, hvis man vil hurtigt ind på arbejdsmarkedet. Nogle brancher er mere ramte af dette end andre, men det er en fordel i dagens Danmark at have haft et studiejob.

Alternativt forsøger en række unge og studerende også at lave frivilligt arbejde på et område, som er relevant for deres karriere. Her kan man så diskutere, hvorvidt frivilligt arbejde er en god ting, når den studerende føler sig presset til det for at kunne få et arbejde efterfølgende, men det er en anden diskussion.

På bundlinjen står, at arbejde og især relevant studiearbejde er i høj kurs hos arbejdsgivere, når der skal søges fuldtidsarbejde efter uddannelsen.