Som mand, bliver du stadig sygeplejerske hvis du tager uddannelsen

 

Mænd bliver efter uddannelse også kaldt sygeplejerske

Når man kigger på ordet sygeplejerske, foranlediges man til at tænke, at der er tale om en kvinde. Helt sprogteknisk er endelsen -ske det, der angiver, at der er tale om hunkøn. Forførerske, syerske, og alle den slags ord betyder, at der er tale om en person af hunkøn, men sådan er det ikke helt med sygeplejerske. I hvert fald ikke længere.

Som Dansk Sygeplejehistorisk Museum skriver, blev de første mandlige sygeplejersker først uddannet i 50’erne, og indtil da var det kun kvinder, der kunne blive sygeplejersker. Loven om autorisation af sygeplejersker fra 1933 snakker kun om ”hun”, og derfor var det kun kvinder.

Heldigvis lever vi ikke i 1933 længere, vi bor faktisk i et moderne samfund, hvor man godt kan have jobs, som traditionelt har været besat af et andet køn. Vi har også pillet lidt ved nogle kønnede ord som eksempelvis formand og målmand. I dag bliver det nogle steder kaldt forkvinde (når der er tale om en kvinde) og målvogter, som er mere neutralt.

Sygeplejer er ikke en stilling

Sygeplejer er ikke en stilling

Selvom man officielt bliver sygeplejerske, når man tager sygeplejerskeuddannelsen som mand, kan man godt blive kaldt sygeplejer. Den term er nemlig noget mere bred og betegner ikke en bestemt stilling eller uddannelse, det er sådan set bare en, der plejer syge mennesker.

Det bliver bakket op af Den Danske Ordbog, som giver fine definitioner på de to termer sygeplejerske og sygeplejer. Den store forskel er uddannelsen. Begge dele handler om at pleje syge mennesker og dem, som har brug for pleje i lignende sammenhænge.

Det kan dog være, at ordet sygeplejer på et eller andet tidspunkt ender med at blive officielt for en mandlig sygeplejerske, for sprogets udvikling stammer som bekendt fra, at vi almindelige mennesker bruger det. Så retter de sproglige regler ind efter den virkelighed, de skal beskrive.

Man kan derfor sagtens forestille sig, at der i ligestillingens navn vil blive lagt mere vægt på, at man bruger det kønsneutrale udtryk frem for det kvindeligt ladede sygeplejerske.

Sygeplejerske er et alsidigt fag

Ligesom det danske sprog og valget af termer til forskellige ting kan have mange facetter, så kan selve sygeplejerskegerningen det også. Som sygeplejerske kan man komme til at arbejde med mange forskellige ting og inden for mange forskellige specialiseringer. Derfor er der masser af udfordring at hente som sygeplejerske – mandlig eller kvindelig.

Det er også meget forskelligt, hvad der kræves af sygeplejersker i de forskellige stillinger, de kan ende i. Det er ikke de samme opgaver, en sygeplejerske kommer ud for i psykiatrien, som det er i en almen praksis, og det er igen ikke det samme som en narkosesygeplejerske på et hospital.

Har man mod på lidt af det hele, kan man jo gå vejen og blive sygeplejerskevikar. Så kan man få smagt på lidt af hvert, og der er endda mange, der bruger muligheden for at blive sygeplejerskevikar til at få sig et udlandsophold. Særligt er Norge et interessant land i den forbindelse, og sådan set også Sverige, fordi sproget er så enslydende som vores, men det kan i princippet være mange steder – bare man får autorisationen.