saadan undgaar du svedpletter

Undgå svedpletter på skjorten under armene

 

Sommeren er over os, og det betyder (for de fleste) blandt andet ferie, grill, solbadning, is og mange andre sjove udendørsaktiviteter. Desværre betyder det for rigtig mange mennesker, at sæsonen for pinlige svedpletter er gået i gang. Mange – rigtig mange døjer med kraftig perspiration. Det resulterer i uheldige svedpletter under armhulerne, og har du skjorte på i fx en blålig nuance, kan du være sikker på, at det kan ses.

Hvorfor sveder man?

Alle mennesker sveder. Vores kroppe er indbygget til at vedligeholde en fast kropstemperatur på de ca. 37 grader. Hvis kroppen bliver opvarmet, reagerer kroppen og huden ved at svede. Vi sveder omkring en halv liter væske dagligt uden fysisk aktivitet, om vi vil det eller ej.

Huden består blandt andet af svedkirtler, og den ene type er placeret i og omkring armhulen. Kroppens svedproduktion reagerer på det såkaldte ufrivillige nervesystem. Du kan ikke selv kontrollere sveden. Ihvertfald ikke, når du sidder stille. Sagen er noget andet, hvis du presser dig selv ved fysisk aktivitet.

Vidste du, at sved ikke lugter, når den er ”frisk”? Det er først, når bliver gammel og for eksempel sidder fast i tøjet, at lugten opstår.

Gode råd og tips

 1. God hygiejne
  Vask dig grundigt under armene. God hygiejne er både forebyggende, og noget, du kan gøre, mens du er på vejen.

 2. Deo
  her er den bedste deo
  Alle mænd har en deo eller parfume stående i på badeværelset. Men du kan ikke regne med, at fordi du giver parfumen et ekstra pift, eller ruller din deostick i 8-taller, at du undgår at lugte senere på dagen. Anskaf dig en antiperspirant deodorant. Antiperspiranten indeholder talkum, der absorberer sveden, og er langt mere effektive end almindelig deodoranter. Antiperspiranter er ofte uparfumerede, så du kan med fordel tage parfume på tøjer efterfølgende.Har du tendens til kraftig sved, anbefaler vi at tage antiperspiranten med dig på arbejde.
 3. Fødevarer
  Chili-bølgen har været over os danskere længe, og mange af os spiser det i alle de sammensætninger, vi kan komme i nærheden af. Vær dog opmærksom på, at chili og ingefær kan have en effekt på dine svedproblemer, da de sætter gang i svedproduktionen. Hvis du er ivrig chili- og/eller ingefærspiser, så prøv at skære ned på dit forbrug. Især i sommerperioden, hvor vejret allerede spiller en betydelig faktor for at opvarme kroppen.
 4. Forhøjet aktivitetsniveau
  Igen. Tag en antiperspirant roll-on deodorant med dig. Især, hvis du skal præstere i andet end sportstøj og på lang afstand, så gør dig selv og dem omkring dig den tjeneste. Både fysisk og psykisk aktivitet sparker gang i din svedproduktion. Så snart du bliver ophidset, nervøs, stresset eller bange, eller dyrker motion eller sex, vil kroppen instinktivt producere mere sved for at nedkøle kroppen, hvis temperatur er steget.
 5. Barberede armhuler
  Et hit, især for de fleste kvinder. En undersøgelse viser, at 71% af danske kvinder finder det frastødende at lugte af sved. Udover at det er ”moderne”, kan det faktisk mindske svedlugt, når du fjerner hårene. Den gamle sved sætter sig i hårene og kommer til at lugte.
 6. Tøj
  Hvis du vurderer, at din dag bliver uudholdelig, så tag en ekstra t-shirt, polo eller skjorte med på arbejde. Ved at skifte tøj – inklusiv vaske dig med sæbe under armene – vil du garanteret opleve velbehag, lettelse og mere selvtillid.