Klar til sommer og sol

 

bliv klar til sol og sommer saadan herSkal du ud at rejse på din sommerferie? Måske har du booket til et mere eksotisk sted end Danmark eller Tyskland. Det vil sige, at du skal være med opmærksom på, at solen er væsentlig skarpere, jo længere syd for ækvator, du kommer.

Don’t let the bed bugs bite

Og så er der insekterne. De følger også med, og bliver større og mere nasty, jo længere, du kommer væk fra lille Danmark. Her er det vildeste nok at blive overfaldet af små sure myg på jagt efter blod eller en aggressiv hveps. Der er tilsvarende mange myg og i udlandet. Det er irriterende og ikke mindst ucharmerende at sidde og kradse i de røde buler. Vær forberedt med et insektmiddel på turen eller herhjemme, så du kan bekæmpe myggestikket med det samme.

Husk så den solcreme

smoer godt med solcremeArgh, pyt det behøver jeg ikke. Kun nogle gange. Jo, du gør. Om du ligger på stranden i Skagen eller Sri Lanka, skal du bruge en passende solfaktor og ikke mindst passende mængde. Mange mennesker har tendens til at bruge den forkerte faktor og desuden bruge alt for lidt og for sjældent. Undersøgelser viser, at vi danskere smører os med ca. en fjerdedel af det anbefalede. Som resultat falder beskyttelsesfaktoren, og du er mindre beskyttet end planlagt.

Solen er vigtigt og livsgivende for mange ting, blandt andet D-vitamin, der hjælper kroppen til at optage kalk og nødvendig for knogler og muskler. Mangel på D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed, og mange oplever et drastisk fald i energiniveau. Det sker typisk i vinterperioden, at mange danskere oplever en mindre depression på grund af de korte og mørke dage.

Men solens UV-stråler er skadelige. Strålerne kan forårsage solskoldning, ældning af huden, øjenskader, påvirke immunforsvaret og medvirke til hudkræft. UV-stråling er kræftfremkaldende og årsag til 85-90% af alle huskræfttilfælde. Det har verdenssundhedsorganisationen WHO fastslået.

Afhængig af din hudtype, vil en faktor 15 sandsynligvis være tilstrækkelig for en almindelig halvbleg dansker i den danske sol. En rigtig bleg dansker med fregner skal have en kraftigere, da huden er mere følsom og større risiko for skoldning. Tager du sydpå skal du bruge en højre solfaktor, medmindre din hud tager nemt imod sol, og du ikke nemt bliver skoldet. Så kan du muligvis stadig benytte en solfaktor 15.

Uanset, er lidt solcreme bedre end ingen solcreme. Men når du alligevel har den fremme, så gør dig selv den tjeneste, at du tager et ordenligt lag på. Især hvis du opholder dig i direkte sol.

Skyggen er din ven

Mange mænd – og kvinder – kan stege under åben sol i timevis, kun afbrudt af frokost, væske og en dukkert. Selvom du er beskyttet op til begge ører med solcreme, anbefales det at sætte sig i skyggen eller benytte en af de mange parasoller, der er til rådighed på hotellerne i udlandet. Hvis du ikke opholder et sted med parasoller, kan du lægge en t-shirt over dig, hvis du stadig kan holde til varmen. Huden slapper dermed af, og er ikke i direkte forbindelse med solens stråler. Udover solbriller er en kasket er også en super god ide, så du ikke brænder panden helt af, og hovedbunden bliver beskyttet.