Tre ulækre parasitter der elsker at bo i dig

 

Ulækre parasitter

Selvom vi mennesker kan siges at have overtaget verdensherredømmet og agerer som Jordens herskere, så er det ikke alt, vi har kontrol over. Der findes et væld af små skabninger, der formår at irritere os mennesker.

Det er ikke kun sådan noget som rotter og mus, der irriterer – det er noget helt andet end de parasitter, der elsker at leve inde i dig.

En masse parasitter ville elske at finde et eller andet menneske at bo i. Det er bare de færreste mennesker, der vil byde en parasit velkommen, fordi der følger en masse gener med de små og ubudne gæster, der er klar på at borde din krop.

Parasitter er en generel betegnelse for de væsner, der lever på andre væsners bekostning. Vi har fundet en orm, en mide og en amøbe, du kan risikere at støde ind i herhjemme!

Men bare rolig – vi har også en behandling klar til jer.

Ormen

Hvor ubehageligt det end lyder, så kan det i nogle tilfælde ske, at der er er en bændelorm, der finder vej ind i tarmen på en uforvarende dansker. For god ordens skyld er det værd at nævne, at bændelorme nu er relativt sjældne i Danmark.

Tidligere var de dog mere udbredte, og en af de typer bændelorm, der kan findes i Europa hedder Taenia Saginata, også kaldet Oksebændelorm.

Voksne bændelorm af denne art bliver ofte 10-12 meter, men de er blevet beskrevet i længder op til 25 meter – det er lidt længere end en tennisbane!

Hvordan opdager man så, at man er blevet ramt af bændelorm? De fleste har faktisk ingen symptomer. Der kan dog opstå mavegener i form af mavesmerter, kvalme eller manglende appetit, men ellers bliver det oftest opdaget, når man finder rester af ormen i afføringen eller undertøjet.

De yderste led af ormen kan nemlig knække af fra tid til anden, og det kan så dukke op i afføringen eller i undertøjet. Opdager man det, skal man undersøges nærmere, blandt andet med en kikkertundersøgelse.

Behandlingen foregår med ormedræbende midler, men det kræver altså en tur på sygehuset. Ofte vil man få stoffet Praziquantel, som lammer ormen. Det får den til at give slip i taget i tarmvæggen, så ormen vil blive udskilt med afføringen.

Miden

Parasit mide

Fnat – det er ikke et ord, der ligger specielt godt i munden, og fnat er da også dybt irriterende. Fnat er små mider, som lever lige under det øverste lag hud, hvor miderne graver gange og lægger æg – ikke en særlig lækker tanke.

Miderne er meget små, faktisk så små at de kun kan ses i et mikroskop, men der kan man til gengæld også se de ubudne gæster.

Fnat smitter ved kontakt mellem mennesker, og til tider kan der faktisk være så mange mider i støvet i rum, hvor en smittet person opholder sig, at det kan smitte den vej. Miderne sidder i de skorper, der bliver dannet rundt om den ramte hud.

Det betyder også, at hvis en person i en husstand får konstateret fnat, så skal alle i husstanden behandles.

Behandling af fnat sker med det stof, der hedder permetrin(Nix). Det finder man i cremer mod fnat, som skal smøres over alt på kroppen for også at dræbe fnatmiderne i det støv, der måtte lande på huden. Cremen kan fås i håndkøb på dit foretrukne apotek.

Når man har været igennem en behandling med cremen mod fnat, vil man være smittefri 8-12 timer efter, man har smurt det på.

Amøben

Amøber er encellede organismer, som er utroligt ubehagelige at have med at gøre. En af dem, man kan være uheldig at støde på i Danmark hedder Entamobea histolytica, og selvom smitten oftest sker i tropiske og subtropiske området (hvis du er i tvivl, er Danmark IKKE hverken tropisk eller subtropisk), så opdager man altså infektioner over hele verden.

Histolytica finder sig til rette i tarmen, og denne infektion vil medføre en gradvis udvikling af symptomer. Man kan få diarre, som vil indeholde blog og slim med tiden, man vil få ondt i maven, man kan opleve en følelse af træthed, og man kan tabe sig.

Sygdommen hedder i øvrigt amøbiasis.

Man kan reducere risikoen for at blive smittet med denne amøbe ved at holde en god hygiejne, også i køkkenet. De fleste bliver nemlig syge gennem mad eller drikke, som indeholder disse amøber. En anden mulig smittevej er analsex.

Er man så uheldig, at man har tiltrukket sig en infektion med denne amøbe, vil man blive behandlet med antibiotika som metronidazol. Behandlingen kan tage op til 10 dage, og det er vigtigt, at man ikke indtager alkohol, mens man er under behandling.

Det betyder altså, at du skal til lægen og få ordineret noget medicin, men først skal du have stillet diagnosen, som er på baggrund af blod- og afføringsprøver. Det vil også tit blive suppleret med en kikkertundersøgelse i endetarmen.