Robotterne kommer efter dit job – de kan bare ikke klare alt

 

Robotterne kommer

Ja ja, vi har hørt det før – robotterne kommer, og de er kun ude efter at tage dit job, din kone og din bil. Okay, konen holder de sig nok fra og bilen er på en lidt anden måde, men det har været sagt mange gange, at robotterne vil overtage massevis af jobs.

Robotter gør det muligt at automatisere og på sin vis outsource noget tankevirksomhed, så bilen for eksempel kan køre selv (det er sådan, de kommer efter din bil), og apotekere ikke selv skal gå ud på lageret, for robotten sender selv medicinen op til skranken.

Robotter er nemlig ikke kun dem, der ligner Terminator eller maskinerne fra The Matrix. De ligner ikke altid væsner. Robotten på apoteket ligner mere en stor klods eller et mindre lokale, end det ligner noget, der lever.

Det er værd at slå koldt vand i blodet og ikke gå i panik, for robotter vil ikke tage alle jobs i verden. Derimod vil de nok gøre en del jobs lettere, fordi vi kan give robotterne rutinearbejdet, og så kan vi selv gøre det kreative, eller det meget komplicerede.

For kompliceret til robotter

For kompliceret til robotter

Der er nogle processer, som simpelthen ikke er særlig velegnede at sætte robotter til, fordi der kræves en fingerfærdighed, som er svær at overføre til en maskine. Derfor har nogle trykkeriet og distributionsvirksomheder stadig manuel pakning, selvom det lyder gammeldags i nogles ører.

Manuel pakning er godt for en sådan virksomhed, når der er tale om mere specielle forsendelser, som når flere elementer skal pakkes ned i en kasse, eller en plakat skal rulles sammen og sættes i et rør. Det er bare svært at få maskiner til.

En dansk designklassiker er også et eksempel på, at der nogle gange skal fingre og hjerne til at få tingene til at ske, og ikke processor og hydraulik.

LE KLINTs lamper er foldet i hånden, fordi det simpelthen ikke kan lade sig gøre at få en robot til at folde lamperne. Det er for kompliceret at håndtere den store flade, der skal foldes til en lampe, for en robot, og derfor er det stadig mennesker – LE KLINTs foldepiger, som de bliver kaldt – der folder de ikoniske lamper den dag i dag.

For forskelligartet til robotter

Selvom man nok godt kunne lave en robot, som kunne finde ud af at slå et søm i eller lægge en flise, er der immervæk langt til en robot, der for alvor kan så mange forskellige ting, som vi mennesker kan.

Det kommer til udtryk i de traditionelle håndværkerfag, hvor der er mange forskelligartede opgaver, man kan komme ud for. Det vil være svært for en robot at være i stand til både at hamre, at skære (det hedder ikke at save, når det er i træ, med mindre man er dårlig til det), at bore, at skrue og hvad man ellers skal lave som tømrer.

Alle disse discipliner kræver forskellige bevægelser, og robotternes styrke er netop, at de gør det samme hele tiden og dermed kan gøre det meget hurtigt. Derfor er denne type jobs svære for en robot at overtage.

For varmt til en robot

Menneskelige hænder kontra robotter

Så kommer vi til de varme hænder! Det udvider vi en smule, så det også omhandler sådan noget som lærere og pædagoger ud over social og sundheds-personale og plejepersonale.

De jobs, som er meget bundet op på mennesker og interpersonelle kvalifikationer har en robot meget svært ved at forstå omfanget af.

Samspillet mellem mennesker fungerer ikke, hvis det er en klump metal i den ene ende – det skal ske mellem mennesker. Dele kan i og for sig godt klares. En pædagog kan ikke se lige så meget af legepladsen, som 28 kameraer, men pædagogen vil til gengæld kunne håndtere situationen, hvor to børn er oppe og skændes, og det kan robotten ikke.

De vil nok supplere dig i dit arbejde

Nu skal det ikke lyde som om, at robotter er ubrugelige på arbejdsmarkedet, for det er de ikke – de er allerede en stor del af arbejdsstyrken. Som nævnt tidligere, kommer robotter nok i højere grad til at supplere os i vores arbejde, end de kommer til at overtage fuldstændig.

Det rutineprægede arbejde, som kræver den samme bevægelse eller den samme tankerække igen og igen passer meget bedre til robotter, og det er alligevel arbejde, mange synes er kedeligt.

Går vi tilbage til trykkeriet og distributionsvirksomheden, så er der muligheder for dem, der skal have kuverteret tusindvis af enkle breve, at de kan få en robot til det. Skal 35.000 breve med et enkelt eller to ark papir smides i en kuvert, er det samme bevægelse mange gange, og det er oplagt robotarbejde.

Men det lidt mere udfordrende, som kræver fingerfærdighederne, er bedre udført med manuel pakning. I hvert fald indtil den kunstige intelligens giver os robotter som i iRobot.