Sandheden om kulde og træk – bliver du syg af det?
”Luk vinduet, det trækker og vi bliver syge.”
”Husk nu at tage noget varmt tøj på. Ellers bliver du forkølet.”
Linjer som disse har langt de fleste mennesker nok hørt deres forældre, bedsteforældre eller venner sige. Eller måske endda selv sagt til kollegaer, børn eller familiemedlemmer. Men hvor meget sandhed er der egentligt i de efterhånden slidte fraser?
Bliver man syg af træk?
Det korte svar på dette spørgsmål er nej. Der er i hvert fald ikke noget i lægevidenskaben der indikerer, at du skulle være mere eksponeret for sygdom, fordi du får træk. Det er dog ikke det samme som, at du ikke kan opleve gener i forbindelse med træk.
De fleste vil opleve ubehag, hvis de sidder nær et vindue, hvorfra det trækker. Det skyldes, at enkelte dele af deres kroppe bliver nedkølet i forhold til resten af kroppen. Det kan i nogle tilfælde få en til at trække skulderen op under ørerne mere eller mindre bevidst, hvilket kan give spændinger og stivhed i nakken. For nogle kan denne reaktion i sidste ende føre en hovedpine med sig. Og derfor er det jo nærliggende at tro, at det skyldes træk. I virkeligheden skyldes det nok nærmere din reaktion på træk og ikke det faktum, at det trækker.
Oplever du døre eller vinduer der trækker, er det dog en god ide at få det fixet, uanset om du bliver syg eller ej. Dels fordi, at det kan betyde, at der trækker fugt ind i bygningen – og det kan du blive syg af. Derudover er det direkte spild af varme, hvis varmen siver ud af bygningen. En god løsning på problemet er at forebygge nedslidning. Derfor har mange boligforeninger også en vedligeholdelsesplan, så de er sikre på, at de får tjekket vinduer og døre i tide, inden det udvikler sig til et problem for indeklimaet. Faktisk er en sådan plan og lovpligtig, hvis du bor i en andelsboligforening.
Forkølelse skyldes kulde – eller hvad?
Mange vil mene, at forkølelse opstår efter en tur ude i det det fri, hvor man ikke har haft nok tøj på og derfor har frosset. Måske fordi næsten ofte begynder at løbe lidt ekstra, når det er koldt. Der er dog ikke nogen direkte forbindelse mellem forkølelse og snue, hvilket Videnskab.dk har kigget nærmere på.
Kulden kan være med til at svække blodstrømningen til næsen, hvilket kan betyde, at bakterier får lettere adgang til din krop, hvis den er afkølet. Dog er det afgørende at huske, at forkølelse er og bliver en virussygdom. Det betyder, at man blive forkølet, fordi man bliver smittet af nogle andre. Så befandt du dig alene et meget koldt sted, ville du ikke blive forkølet, fordi ingen kunne smitte dig.
Det kan derfor være et fint værn i kampen mod forkølelse at have godt med tøj på, fordi det holder kroppens immunforsvar på dupperne. Men din personlige hygiejne er en langt større faktor i forhold til, om du bliver syg. Derfor er det en rigtig god ide at benytte håndsprit eller vaske hænder jævnligt, hvis du arbejder eller bor et sted, hvor mange forskellige mennesker rør ved eksempelvis det samme dørhåndtag. For her kan bakterierne hurtigt finde vej fra dine hænder til din næse eller mund, og så opstår balladen.
Dette er også årsagen til, at man ikke skal hoste eller nyse ned i sin hånd, men i stedet i sit ærme. For bakterierne fra dine hænder vil blive spredt til alt andet du rør ved, medmindre du vasker hænder eller afspritter dem. Allerbedst er det naturligvis, hvis du kan benytte dig af et lommetørklæde eller en serviet til at holde bakterierne inde.