Flere rammes af kønssygdomme – sådan undgår du det

 

Sexsygdomme er i dag i kraftig stigning, og udbredelsen af sygdommene er især stor blandt de 15-30-årige i de store byområder. Dog er disse sygdomme lette at undgå. Læs med her og bliv klogere på problemet, og på hvad du kan gøre for at undgå det.

Mange er ramt uden at vide det

Seksuelt overførte sygdomme, også kaldet køns- eller sexsygdomme, smitter igennem seksuel kontakt. Jo flere forskellige partnere man har, desto større er risikoen for at blive smittet med disse sygdomme.

De fleste af kønssygdommene kan undgås ved at dyrke sikker sex, hvor størstedelen også kan kureres, hvis de opdages og behandles i de tidligere stadier. Desværre er der også mange, som ikke er klar over, at de har en kønssygdom, da mange af sygdommene er symptomløse i de tidlige stadier.

Sygdomme

Forskellige typer af sygdomme

I Danmark findes der flere forskellige typer, når det kommer til kønssygdomme. Klamydia er den hyppigste sygdom, og er samtidig også den, som spreder sig hurtigst. Ofte er der ingen symptomer forbundet med denne sygdom, og derfor øger det risikoen for kroniske betændelser i æggelederne samt langtidsvirkninger som graviditet uden for livmoderen eller i værste fald sterilitet, fordi at den ramte ikke er blevet behandlet i tide.

En anden sygdom, som også er på fremmarch i Danmark, er gonorré. Gonorré skyldes en bakterie, der kan give infektion i endetarm, svælg samt i kønsdelene. Denne infektion kan på længere sigt også være årsag til sterilitet, hvis der ikke behandles i tide.

Det er herudover også vigtigt at kende til sygdommene herpes, syfilis og kønsvorter, som minder lidt om hinanden. Herpes og syfilis ses ofte som små grupper af væskende blærer og røde læsioner, mens kønsvorter er karakteriseret som vorter omkring endetarm og skamlæber eller penishoved. Disse kan i værste fald påvirke den ramte resten af livet.

Til sidst er der AIDS, som er den mest dødbringende af alle kønssygdommene, da denne sygdom angriber og ødelægger kroppens immunforsvar. Dette betyder, at en ramt person nemt vil blive smittet af andre sygdomme, som normalt ikke vil udgøre en trussel for raske mennesker.

Størstedelen af danske mænd dropper kondomet

For flere år siden, tilbage i 1980’erne, fik skræmmekampagner danskerne til at bruge kondom for at undgå at blive smittet med AIDS. Det førte dengang til, at langt færre fik kønssygdomme i forhold til i dag.

Idag kan AIDS dog behandles, og derfor dør langt færre nu af sygdommen. Det har medført, at de fleste ikke længere bekymrer sig om at blive smittet med denne sygdom, og flere og flere dropper derfor kondomet, når de dyrker sex. Det resulterer i, at flere og flere i dag rammes af kønssygdomme – og det er efterhånden et stort problem.

Flere undersøgelser viser, at danskerne går mere op i at undgå graviditet end at undgå at pådrage sig kønssygdomme, når de dyrker sex. Derfor gider størstedelen af mændene ikke længere at bruge kondom, når de hører, at kvinden tager p-piller, hvilket bidrager til at flere og flere rammes af sexsygdomme.

Kondomer

Det kan du selv gøre

At mange mænd vælger at droppe kondomet er en dum idé, da kondomer ikke kun beskytter imod graviditet, men også kønssygdomme. Kondomer beskytter mod alle sexsygdomme, som overføres ved anal- og vaginalsex samt de fleste, som overføres ved oralsex.

For at undgå kønssygdomme er det derfor alfa og omega at dyrke sikker sex og bruge kondom. Især, hvis man har skiftende partnere. Derudover er det også en god idé at blive vaccineret mod HPV, som kan udvikle sig til livmoderhalskræft, endetarmskræft og kondylomer.

Det er i dag muligt at blive undersøgt og behandlet for disse sygdomme i alle byer med hospitaler, som har en hudafdeling med klinik for kønssygdomme.

Husk kondomet og undgå kønssygdomme

Et godt bud på gode kondomer er mærket Plan, som forhandles på Webapoteket. Disse findes i flere forskellige varianter alt efter behov. Ved korrekt brug af Plan kondomer vil der opnås en sikkerhed på 97 procent for, at kvinden ikke bliver gravid samt give en effektiv forebyggelse mod kønssygdomme.

Det er svært at sige, hvad der skal til for, at kondomet igen bliver ”populært”, men en ting er sikkert, og det er, at det er dumt ikke at bruge kondom, hvis du ønsker at være fri for sexsygdomme.